Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Sinterklaas denkt ook aan arme kinderen

Samenleving

Gerrit-Jan KleinJan

Op de mbo-opleiding voor onderwijsassistent worden zakken gevuld met cadeaus voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben. © Bram Petraeus

Als schuldhulpcoach merkte Chantal van Doorn dat gezinnen in geldnood Sinterklaas overslaan. Sindsdien deelt haar stichting Sinterklaas Kapoentje jutezakken met cadeaus uit.

In een piepklein lokaal van ROC Midden Nederland in Amersfoort zijn zo'n tien meiden van de opleiding onderwijsassistent bezig met snoepgoed. Op de gang staan karren met jutezakken met een Sinterklaas erop, op de tafels liggen grote stapels ingepakte cadeaus.

Lees verder na de advertentie

Er moet nog veel gebeuren, roept docente Jackelien de Jong in het tijdelijke inpakcentrum voor Sinterklaascadeaus. "Vergeet ook vooral niet het netje met mandarijnen en het prentenboek in de zak te doen. Grote gezinnen krijgen er twee."

Vanavond krijgen bijna negentig gezinnen uit Amersfoort en omgeving die zelf geen geld hebben voor pakjes toch een zak uit Spanje voor de deur. "In totaal maken we zo bijna tweehonderd kinderen blij", zegt Miriam Meijerink, een van de vrijwilligers van de stichting Sinterklaas Kapoentje.

Sommige ouders vertelden hun kinderen al vroeg dat Sinterklaas niet bestaat, zodat ze geen cadeaus hoefden te kopen

Chantal van Doorn, schuldhulpcoach

Vijf jaar geleden kreeg zij met Chantal van Doorn, die in het dagelijks leven schuldhulpcoach is, het idee om kinderen uit gezinnen met geldzorgen op 5 december cadeaus te geven. Als hulpverlener ontdekte Van Doorn dat Sinterklaas voor gezinnen met geldzorgen vaak akelig is. "Ik kwam ouders tegen die al vroeg tegen hun kinderen vertelden dat Sinterklaas niet bestaat, zodat ze geen cadeaus hoefden te kopen."

Terwijl Van Doorn vertelt, sleept Sanne van Oest (18) een volle zak met cadeaus naar de gang en ploft die bij de rest van de voorraad. "Het geeft een goed gevoel mensen te kunnen helpen die het zwaar hebben," zegt Van Oest. Ze legt uit hoe ze te werk gaat. "Eerst doen we de zwaardere dingen in de zakken, zoals pakken chocolademelk, daarna voegen we de letters en de mandarijnen toe."

Terwijl ze vlug nog wat aanwijzingen geeft, vertelt Van Doorn dat elk kind de kans moet hebben om te delen in 'de magie van Sinterklaas'. Ze wil geen groot feest met lotgenoten organiseren, maar mikt juist op de geborgenheid en de vreugde in de huiskamer. "Iedere ouder weet hoe geweldig voor kinderen het sprookje is van de Sint die helemaal uit Spanje cadeaus komt brengen. Geld behoort daarbij geen belemmering te zijn", zegt ze terwijl de ingepakte barbies, dozen lego en playmobil verdwijnen in de zakken.

Sinterklaas Kapoentje drijft op giften van winkeliers en particulieren uit Amersfoort. Per kind kan er zo voor 35 euro aan cadeaus worden gekocht. Via wijkteams, kerken, scholen en jeugdzorg krijgen Meijerink en Van Doorn de namen door van gezinnen die in aanmerking komen voor een pakket van de Goedheiligman. "Dit jaar is het dankzij de aantrekkende economie voor het eerst dat het aantal gezinnen iets daalt", zegt Van Doorn.

Kinderen die in armoede opgroeien missen al heel veel, stelt Meijerink. "Er is veelal sprake van sociale uitsluiting, niet met vriendjes mee kunnen doen, geen nieuwe kleding en geen nieuwe schoenen." De cadeautjes van Sinterklaas en zijn Pieten hebben een enorme impact, denkt ze. "Hoe geweldig is het om een nieuw cadeau te krijgen?"

Na een paar uur zit het werk er vrijwel op. Vanavond brengen de mbo-studenten de cadeaus naar de gezinnen. Sanne van Oest verheugt zich er al zichtbaar op. "Ik mag de auto van mijn moeder lenen", vertelt ze. Vanmiddag om half vijf vertrekt ze met een groepje vriendinnen. "Dan kloppen we op de deur, rennen we snel weg en gaan door naar het volgende adres." Haar studiegenoot Marenda van der Hoeven (17) vindt het jammer dat ze de gezichten van de kinderen niet kunnen zien. Want daarom doen de meiden mee. Extra studiepunten krijgen zij er niet voor.

Sociale impact van armoede

Een op de negen kinderen leeft in armoede, zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een rapport dat vandaag verschijnt.

Kalverboer wijst met nadruk op de sociale impact van armoede. Zo vallen kinderen buiten de boot omdat er geen geld is voor merkkleding en leuke spulletjes. Ook komen ouders met geldzorgen vaak onvoldoende aan opvoeden toe, constateert ze. Een gezin geldt als arm als twee ouders met twee kinderen minder dan 2000 euro bruto per maand hebben om alle vaste lasten te betalen zoals huur, energiekosten en kleding.

Deel dit artikel

Sommige ouders vertelden hun kinderen al vroeg dat Sinterklaas niet bestaat, zodat ze geen cadeaus hoefden te kopen

Chantal van Doorn, schuldhulpcoach