Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Serveersters belaagd bij benefietdiner in Londen

Samenleving

Redactie

Het sjieke Dorchester hotel in Londen, waar het seksueel geweld plaatsvond. © AP

The Presidents Club stopt met het organiseren van evenementen om fondsen te werven voor goede doelen. Het bestuur van de Britse organisatie nam dat besluit nadat ophef was ontstaan over een Londens benefietdiner, exclusief voor mannelijke gasten. Serveersters werden er op grote schaal seksueel lastiggevallen. 

Een van de goede doelen, een ziekenhuis, heeft gezegd de donaties terug te storten

Lees verder na de advertentie

Politici en geldschieter WPP, een internationaal reclamebedrijf, hebben verontwaardigd op het wangedrag gereageerd. Het schandaal kwam aan het licht dankzij The Financial Times. Die stuurde vorige week twee verslaggeefsters undercover als bediendes naar het luxueuze Dorchester-hotel. Aanwezig waren 360 welgestelde mannen uit de zakenwereld en de politiek. Ongeveer 130 vrouwen, ingehuurd als serveersters, moesten een kort zwart rokje, bijpassend ondergoed en hoge hakken dragen. Ze kregen een zwijgplicht.

Veel vrouwen werden tegen hun zin betast, gezoend of wellustig toegesproken. Sommige kregen ook oneervolle verzoeken, bijvoorbeeld om mee te komen naar een privékamer of om zonder onderbroek op tafel te dansen. Eén vrouw vertelde dat een gast haar zijn penis liet zien. Dit ondanks de waarschuwing in de brochure dat gasten het personeel niet mochten lastigvallen.

Kansarm

Tijdens het diner, dat jaarlijks werd gehouden, werden miljoenen euro's opgehaald voor kansarme kinderen. Een van de goede doelen, een ziekenhuis, heeft gezegd de donaties terug te storten.

Ook premier Theresa May zei zich ongemakkelijk te voelen na de berichtgeving. Labour-parlementariër Yvette Cooper tweette: 'Is dit waar die mannen om vragen voordat ze doneren aan een goed doel? Ronduit walgelijk en beschamend.'

Het mannendiner was al jaren berucht, maar leek onkwetsbaar. In de nasleep van de #MeToo-discussie is er nu toch beweging in gekomen. Het geld dat nog in kas is, zal worden verdeeld over instellingen die kinderen helpen.

Lees meer in ons dossier #MeToo

Deel dit artikel

Een van de goede doelen, een ziekenhuis, heeft gezegd de donaties terug te storten