Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rabobank over droogte: najaar wordt voor sommige boeren kritiek

Samenleving

Johan van Heerde

© ANP

Rabo-voorzitter Wiebe Draijer vreest dat een grote groep boeren in financiële problemen komt door schade van de langdurige droogte. 

Boeren die door de aanhoudende droogte van deze zomer later dit jaar in financiële problemen komen, kunnen rekenen op steun van de Rabobank. Die belofte deed bestuursvoorzitter Wiebe Draijer gisteren bij de presentatie van de halfjaarcijfers van de bank. Acute problemen voor veehouders, akkerbouwers en telers ziet de voormalige Boerenleenbank nu nog nauwelijks, zei Draijer.

Lees verder na de advertentie

Dat wordt in het najaar anders, voorziet Rabobank. Dan wordt duidelijk hoe slecht de oogst daadwerkelijk uitvalt en de bank verwacht dat een groot aantal boeren (tijdelijk) met financiële problemen te kampen krijgt. Rabobank zal agrariërs waar nodig ‘enige lucht geven’, in de vorm van een overbruggingsperiode.

In de rats

Concrete cijfers wilde Draijer echter niet noemen. Volgens de bankbestuurder is het te vroeg om de consequenties van de droogte in cijfers uit te drukken omdat er grote verschillen zijn tussen boeren die net wel of net niet een regenbui hebben gehad, of wel of niet kunnen beregenen. Draijer denkt dat agrariërs ontzettend in de rats zitten. “Veel boeren moeten dit serieuze probleem zien te managen terwijl ze zelf in een tijd van grote verandering zitten vanwege nieuwe regelgeving en de beweging om duurzamer te gaan ondernemen.”

De bank zelf zal financieel waarschijnlijk niet lijden onder de steun die het de boeren biedt, omdat de hulp in principe tijdelijk van aard is. Ondertussen blijft Rabobank flink profiteren van het gunstige economische tij in Nederland en de rest van de wereld. Hierdoor blijft er wederom geld (37 miljoen euro) over uit de stroppenpot, een voorziening in het geval van kredietverliezen. Tijdens de crisis moest Rabobank honderden miljoenen euro’s reserveren voor verliezen op leningen.

Stevige winst

Alle segmenten, van vastgoed tot lenen, bankieren, advies en de poot autoleasing presteerden het eerste halfjaar van 2018 naar behoren. Hierdoor kwam de nettowinst uit op 1,7 miljard euro, twaalf procent meer dan het eerste halfjaar van 2017. Een daling van de gemaakte kosten droeg bij aan dit resultaat. Die daling komt voornamelijk voor rekening van de forse reorganisatie die de Rabobank de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

In juni stemde de ledenraad van de Rabobank in met verdere aanpassing van de organisatie. Het bank-bedrijf bestaat straks uit ongeveer 90 lokale Rabobanken, met enkele honderden kantoren en fysieke contactpunten. Vijf jaar geleden hadden 136 lokale Rabobanken nog 802 vestigingen. Sinds 2013 schrapte Rabobank wereldwijd ongeveer 13.000 banen, mede vanwege de overstap naar digitaal bankieren. 

Lees ook: Door de droogte krijgen we kortere friet en minder zakken chips

De aardappeloogst zal dit jaar fors tegenvallen. De Europese telersorganisatie luidt de noodklok.

Deel dit artikel