Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Protestanten kritisch over vluchtelingenbeleid Nederland

Samenleving

Maaike van Houten

© ANP

Het overgrote deel van de Protestantse Kerken helpt bij de opvang van vluchtelingen. Van de helft van de kerkgangers mag de overheid voor economische vluchtelingen strenger zijn, maar mensen in nood moeten juist vaker worden geholpen.

Dit beeld van een helpende maar ook kritische kerk, rijst op uit een enquete van Kerk in actie. Deze hulporganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland heeft daarvoor 250 diakenen, de vrijwillige kerkelijke sociale werkers, gevraagd naar de inzet van hun kerk. Daarnaast hebben driehonderd kerkleden hun visie gegeven.

Lees verder na de advertentie

De woordvoerder van Kerk in Actie, Rob van Ooijen, ziet de resultaten als steun in de rug voor de lobby die de PKN voert bij de politiek. De kerk pleit voor een ruimer kinderpardon, en voor voldoende mogelijkheid voor gemeenten uitgeprocedeerde asielzoekers minimale opvang te bieden. Ongeveer twee derde van de kerkleden staat achter die 'bed, bad en brood'-regeling.

Activiteiten

85 procent van de PKN-kerken spant zich in voor vluchtelingen bij hen in de buurt. In zo'n 60 procent van de kerken wordt er voor hen gecollecteerd, 40 procent geeft taalles, 30 procent zamelt kleding in. Zo'n kwart van de kerkleden is betrokken bij dit soort activiteiten.

Kerkgangers willen in Nederland liever mensen opvangen die in nood zijn, dan mensen die hier een beter bestaan willen opbouwen. De helft van de ondervraagden vindt dat de overheid strenger mag zijn voor alle groepen vluchtelingen. Ruim 20 procent is voor stringentere maatregelen voor niet-economische vluchtelingen, circa de helft wil voor hen een soepeler beleid. Kerkgangers maken ook onderscheid naar religieuze achtergrond. Ruim 30 procent vindt dat de overheid strenger mag zijn voor islamitische vluchtelingen, nog geen 10 procent wil dat voor christenen. "Het is wel logisch dat christenen zich net iets meer verbonden voelen met andere christenen", reageert Van Ooijen. "Maar wij blijven hulp geven aan iedereen, ongeacht hun geloof."

Deel dit artikel