Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

PO-raad: gebruik moedertaal om Nederlands te leren

Home

Redactie

Vluchtelingenkinderen zouden ook in hun moedertaal les moeten krijgen. © ANP

Gebruik de moedertaal van vluchtelingenkinderen in het basisonderwijs als opstapje voor het leren van Nederlands. Dat is het advies dat volgt uit onderzoek van Lectoreninitiatief Professionalisering Taalonderwijs Vluchtelingen, in opdracht van de PO-Raad en het ministerie van onderwijs.

Op dit moment blijft onderwijs aan nieuwkomers nog beperkt tot een aparte taalklas van één of twee jaar, daarna moet het kind met de stroom mee. Dan krijgen ze alle vakken in het Nederlands. Als de leerling nog niet op het vereiste niveau Nederlands is, kan dit zijn of haar cognitieve en sociale ontwikkeling in de weg staan, zeggen de onderzoekers in een brochure die als handreiking naar basisscholen wordt gestuurd.

Lees verder na de advertentie

Moedertaal gebruiken

De algemene gedachte is dat lesgeven in de moedertaal van bijvoorbeeld kinderen uit Syrië een snelle integratie niet bevordert, dus worden ze ondergedompeld in het Nederlands. Maar volgens de auteurs van de brochure is het juist beter als de moedertaal wel wordt betrokken bij alle vakken in het onderwijs. Dat kan door bijvoorbeeld ouders in te zetten, simpelweg Google Translate te gebruiken bij aardrijkskunde of door kinderen met dezelfde moedertaal samen rekenopdrachten te laten maken en die vervolgens in het Nederlands aan de klas te laten presenteren.

Gelijke kansen is nu eenmaal niet hetzelfde als iedereen dezelfde behandeling

“Gelijke kansen is nu eenmaal niet hetzelfde als iedereen dezelfde behandeling”, schrijven de onderzoekers. Ook Nederlandse kinderen kunnen profiteren van de uitwisseling van taal en cultuur met de nieuwkomers, in plaats van alleen op Nederland te focussen. Voor dit maatwerk is volgens de PO-raad en het ministerie, vanwege het naderende lerarentekort, wel meer geld nodig.

Eerder dit jaar trok de Onderwijsraad aan de bel over de kwaliteit van onderwijs aan kinderen van vluchtelingen. Naast ongekwalificeerde docenten, het gebrek aan een duidelijke methode en de vele verhuizingen van kinderen is het leren van de taal een groot probleem. Het taalniveau is vaak leidend, waardoor kinderen op een lager niveau terechtkomen dan ze eigenlijk aankunnen. 


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Gelijke kansen is nu eenmaal niet hetzelfde als iedereen dezelfde behandeling