Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Op Landelijke Urinoirplasdag demonstreren vrouwen tegen tekort openbare toiletten

Samenleving

Laura van Baars

Openbare wc in Keulen. © rv

Wie je ook bent, er moet altijd een wc voor je zijn. Onder het motto #actiezeikwijf demonstreren vrouwen vandaag, tijdens de Eerste Landelijke Urinoirplasdag, op verschillende plaatsen in het land tegen het tekort aan openbare toiletten voor vrouwen. 

Eigenlijk had de groep gisteravond al willen protesteren met een plasactie bij het urinoir op het Leidseplein in Amsterdam. Daar werd de 23-jarige Geerte Piening onlangs beboet voor wildplassen toen ze 's nachts tussen twee geparkeerde auto's ging zitten. Volgens de rechter was die boete terecht, en had Piening het mannenurinoir moeten gebruiken. "Dat is misschien niet prettig, maar het zou wel kunnen", oordeelde hij daarover. 

Lees verder na de advertentie

De woede hierover is zo groot bij de leden van de Actiegroep Zeikwijven!, dat de demonstratie op het Leidseplein wegens de verwachte massale opkomst, en bijbehorende overlast, moest worden afgelast. Ondanks de afgelasting kwam een tiental vrouwen gisteren toch opdagen op het Leidseplein. Zij plasten demonstratief over het uitgeprinte vonnis. Agenten keken van een afstandje toe, maar grepen niet in. Er zijn in Amsterdam zo'n 35 urinoirs en 3 openbare toiletten. trouw

Openbare wc in Mumbai. © rv

Deel dit artikel