Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Onze kinderen mogen geen telefoons aan tafel, maar mijn vader trekt zich daar niets van aan

Samenleving

Beatrijs Ritsema

© Nanne Meulendijks
Moderne manieren

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Lees verder na de advertentie

In ons gezin (twee ouders, twee kinderen) mogen er geen smartphones aan tafel. Wij vinden het belangrijk dat er tijdens het eten aandacht voor elkaar is en dat er een gesprek kan worden gevoerd. Mijn ouders zie ik vijf of zes keer per jaar. Als ze bij ons komen, kan mijn vader het niet nalaten om steeds op zijn smartphone te kijken om te zien of er appjes binnengekomen zijn die dan direct beantwoord worden, en ons foto’s van anderen te laten zien, ook tijdens het eten.

De kinderen vinden het ook raar dat opa dit mag. Ik heb al meermalen gezegd dat we dit niet willen tijdens het eten, maar hij trekt zich daar niets van aan. Het is zelfs al eens voorgekomen dat hij tijdens het eten ging facetimen met een familielid in het buitenland. Mijn moeder heeft wel echte aandacht voor ons, maar we missen de aandacht van mijn vader. Kunnen we eisen dat smartphones niet gebruikt worden bij een bezoek aan ons?

Vader doet niet mee

Beste Vader doet niet mee,

Heel vervelend dat uw vader zich zo koppig en asociaal gedraagt. Zeker omdat u uw gedragsregels voor aan tafel al hebt besproken met hem. Kunt u uw moeder niet wat meer aan uw kant krijgen? Uw moeder zal toch ook wel haar bedenkingen hebben bij het mateloze smartphonegedrag van haar echtgenoot?

In zijn eigen huis kan uw vader doen wat hij wil (al is het nog steeds ongezellig en onbeleefd als hij om de haverklap uit het lopende gesprek wegduikt in zijn telefoontje), maar in uw eigen huis moet u kunnen vasthouden aan uw eigen regels.

Bespreek het nogmaals met uw ouders samen en vraag de nadrukkelijke instemming van uw moeder om zijn telefoontje althans onder het eten ergens anders neer te leggen, bij voorkeur op een plaats waar uw vader hem niet hoort afgaan. De ijskast misschien of onder een dekbed in een slaapkamer? Na het eten, beter nog bij vertrek, kan hij zijn gadget dan weer terugkrijgen.

Eerder gestelde vragen aan Beatrijs zijn terug te lezen in het dossier ‘Moderne Manieren’.

Deel dit artikel