Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Onze ene dochter is rijk, de andere arm. Moeten wij het cadeau-bedrag hierop aanpassen?

Samenleving

Beatrijs Ritsema

Moderne Manieren - Werk en geld © Nanne Meulendijks
Moderne manieren

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Lees verder na de advertentie

In het verleden gaven wij (echtpaar van 70-plus) onze dochters bij het kerstontbijt een leuk bedrag dat onder hun bord werd verstopt. Later, toen de kinderen het huis uit waren, trouwden en zelf gezinnen kregen, hebben we de traditie van een geldelijk kerstcadeau voortgezet. De laatste jaren vind ik (vader) het moeilijk om beide kinderen (nu rond de 50 jaar) hetzelfde bedrag te geven. De reden is dat de een het absoluut niet nodig heeft en de ander het heel goed kan gebruiken. Mijn vrouw vindt dat zij beiden hetzelfde bedrag moeten krijgen: zij zijn ons allebei even lief. Hoe kunnen we dit meningsverschil oplossen?

Kerstgeld

Beste Kerstgeld,

Geef uw kinderen hetzelfde bedrag. Ook al heeft het ene kind het geld niet nodig en het andere wel, het zet kwaad bloed als u het ene kind begunstigt boven het andere. Weliswaar is geld geen liefde, maar een kind dat een fooi krijgt zal toch onwillekeurig denken dat de ouders meer geven om het andere kind dat een vorstelijk bedrag krijgt. Dat uw dochter die er warmpjes bij zit uw geld niet nodig heeft, wil niet zeggen dat ze het niet kan gebruiken. Met geld is het nu eenmaal zo dat het altijd wel ergens handig voor uitkomt. Dus geef uw dochters hetzelfde bedrag, dan voelt niemand zich tekortgedaan en kweekt u geen onderlinge jaloezie of rancune.

Ik raad u trouwens aan om uw schenking los te koppelen van Kerstmis. Geld en Kerstmis hebben niets met elkaar te maken. Sterker: geld bezoedelt de kerstgedachte. U viert Kerstmis met uw familie in de huiselijke kring, het is gezellig, u hoeft verder niet in uw portemonnee te tasten. Als u in het algemeen geld wilt geven, maak er dan een jaarlijkse schenking van, die u belastingvrij aan uw kinderen kunt overmaken. Dit kan op elke datum van het jaar plaatsvinden, bij voorkeur niet met Kerstmis.

Wanneer het gaat om een relatief klein bedrag in contanten (een briefje van 20 of 50 euro) dat u gewend was met Kerstmis te geven, raad ik u aan om daarmee op te houden. Op deze leeftijd (ouders van 70-plus, kinderen rond de 50) geeft men elkaar geen bankbiljetten meer. Als u gehecht bent aan uw kerstgeldtraditie, kunt u hem beter naar de kleinkinderen verplaatsen, als die er zijn.

Eerder gestelde vragen aan Beatrijs zijn terug te lezen in het dossier ‘Moderne Manieren’.

Deel dit artikel