Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Onze dochter wil beroemd zijn, hoe brengen we haar bij dat er meer is in het leven?

Samenleving

Cindy Cloin

© Fadi Nadrous
Opvoedvraag

Een meisje uit groep 8 vindt zichzelf maar middelmatig. Ze wil graag uitblinken, veel volgers op social media – ze wil beroemd zijn. Onzin, vinden haar ouders.

Onze dochter van twaalf is een heerlijk kind. Ze heeft leuke vriendinnen, een fijn hockeyteam en ze gaat volgend jaar naar de havo. Alle reden om trots te zijn”, vertelt een moeder. “Maar voor haar niet. Ze voelt zich onzeker, omdat ze naar ­eigen zeggen nergens in uitblinkt. Ze wil het liefst beroemd worden of op z’n minst veel volgers krijgen op sociale media. Wij vinden uiteraard dat het daar niet draait om in het leven. Hoe brengen we haar bij dat ze goed is zoals ze is, met al haar talenten en eigenschappen?”

Lees verder na de advertentie
Dromen over waardering en faam is van alle tijden, zeker voor jongens en meiden die net gaan puberen

Kinderen voor Kinderen zong al in 1983 ‘Ik ben beroemd’: ‘Ik word ­bewonderd, ik word bejubeld en mijn naam wordt overal genoemd’. Dromen over waardering en faam is van alle tijden. Zeker voor jongens en meiden die net gaan puberen. En met alle talentenshows op tv, youtubekanalen en sociale media zijn de mogelijkheden om door te breken enorm toegenomen. Als een negenjarig meisje dat video’s plaatst over hoe je slijm maakt een half miljoen volgers krijgt, dan ligt roem voor iedereen binnen handbereik. Toch?

Maar eentje de beste

“De gewoonste dingen worden uitgelicht en fantastisch gemaakt. Want stel je eens voor dat jij de allerbeste taart kan bakken”, zegt Peter Nikken, lector jeugd en media aan hogeschool Windesheim. Door shows als ‘The Voice Kids’ of ‘CupCakeCup’ lijkt het voor elk kind haalbaar om uitzonderlijk te presteren. “Het is goed als ouders dit enigszins relativeren. Er kan er maar eentje de beste zijn.”

“Ouders hoeven hun kind niet uit de droom te helpen”, zegt Gemma Stee­man. Zij geeft trainingen mediaopvoeding aan ouders en kinderen. “Je hoeft niet te zeggen: dat lukt jou niet. Wel kun je proberen je kind voldoende zelfvertrouwen mee te geven. Je wordt geaccepteerd en gewaardeerd om wie je nu al bent, daar verandert beroemd zijn niets aan.”

“Ouders zijn in een andere tijd opgegroeid, maar zij vroegen zich ook af hoe anderen hen zagen en of ze populair waren”, zegt Nikken. “Dat is niet veranderd.” De manier waarop dit wordt gemeten wel. “Jongeren ontlenen veel waarde aan het aantal volgers en likes op sociale media. Dat is hun belevingswereld en dat mogen ouders niet zomaar wegwuiven”, vindt Steeman. 

“Het beste advies is om in gesprek te gaan met hun dochter. Waarom vindt ze het belangrijk om beroemd te worden? Wat wil ze ermee bereiken? Wat zegt het over haar als ze veel volgers heeft? Wil ze voldoen aan de standaard die anderen haar opleggen? Geef haar het vertrouwen dat ze goed is zoals ze is.”

Keerzijde

Het klinkt leuk om een beroemde youtuber of winnaar van een talentenshow te zijn, maar vergis je niet. “Het heeft een keerzijde. Je wordt niet gelukkig, omdat je beroemd bent”, zegt Nikken. “Integendeel, het kan een last zijn. Je krijgt te maken met fans, maar ook met negatieve reacties.” 

“Uit onderzoek is gebleken dat sociale media een negatieve invloed kunnen hebben op het zelfbeeld van kinderen die al wat onzeker zijn”, weet Steeman. “Kinderen die steviger in hun schoenen staan, kunnen beter omgaan met negatieve reacties. Aan de andere kant moeten ouders zich realiseren dat kinderen veel leren van het podium dat ze krijgen. Het is fantastisch hoe ze de ruimte krijgen om hun creativiteit te uiten.”

Het meisje zal niet na één gesprek haar verlangen naar beroemdheid en veel volgers opgeven. Volgens Steeman en Nikken moet het meisje zelf nog ontdekken dat het daar niet om draait. Haar zelfvertrouwen en realiteitszin moeten groeien en daarin hebben de ouders natuurlijk wel een rol.

Het is de vraag of ouders hun kind moeten stimuleren populair te worden op sociale media. Nikken vindt dat ouders best grenzen mogen stellen. “We laten kinderen van twaalf ook geen bier drinken. Spreek bijvoorbeeld af of haar account openbaar mag zijn of dat alleen bekenden haar mogen volgen. Dat levert minder volgers en minder likes op, maar je beschermt je kind er wel mee.”

Op de basisschool kan zulke controle nog wel, vindt Steeman, maar oudere kinderen mogen meebeslissen. “Het gaat erom samen afspraken te maken. Praat over voor- en nadelen van open­bare accounts. Als jij filmpjes on­line zet van je slaapkamer, kan iedereen ze zien. Weet wat je deelt.”

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Lees eerdere afleveringen hier. 
Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Lees ook:

Belemmert ‘pas op, kijk uit’ de ontwikkeling van een kind?

Terwijl de kinderen de berg af skiën benoemt moeder wat er allemaal mis kan gaan. Een primaire bezorgdheid kun je niet afleren, maar het is wel iets om bewust mee om te gaan.

Hebben kinderen recht op wifi?

De ouders zijn stellig, hun pubers woedend: de wifi gaat de deur uit. Kun je dat in 2018 zomaar doen?

Deel dit artikel

Dromen over waardering en faam is van alle tijden, zeker voor jongens en meiden die net gaan puberen