Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Omschrijf de gele hesjes als een ‘veenbrand’ en je hebt altijd gelijk

Samenleving

Hans de Bruijn

Demonstratie van de gele hesjes in Parijs © Photo News
Framing

In Frankrijk lopen de gele hesjes-protesten behoorlijk uit de hand. Kunnen die protesten naar Nederland overslaan? 

Het frame dat sommige analisten graag gebruiken is dat van een ‘veenbrand’. We kunnen Franse toestanden krijgen, want er is een veenbrand gaande in de Nederlandse samenleving, zo luidt de analyse. Er is onder de oppervlakte veel onvrede, frustratie en boosheid en die kunnen zomaar tot ontlading komen, zoals een veenbrand plotsklaps kan oplaaien.

Lees verder na de advertentie

Dat veenbrand-frame is heel comfortabel voor analisten. Waarom?

Een. Je kunt van alles beweren. Mensen zijn boos over dit en boos over dat. Politici in Den Haag zijn losgezongen van zus en losgezongen van zo. Dat is een veenbrand - een brand onder de oppervlakte, die velen dus niet zien. Is iemand het vervolgens niet met je eens? Zeg dat die iemand niet weet wat er onder de oppervlakte speelt. Wat er leeft in Nederland.

Twee. Je verheft jezelf. Jij ziet wat anderen niet zien. Jij kunt de veenbrand benoemen - anderen niet, die zien niet wat er echt gaande is in Nederland.

Drie. Je hebt altijd gelijk. Als de gele hesjes-protesten overslaan, heb je gelijk: de veenbrand is opgelaaid. Als ze niet overslaan, heb je ook gelijk: de veenbrand is nu weliswaar niet opgelaaid, maar er is nog steeds een veenbrand. Die gaat een keer oplaaien. Dat is nu niet gebeurd, maar daar is het dan ook een veenbrand voor.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing. Zie ook trouw.nl/framing.

Deel dit artikel