Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nijmeegse rabbijn opnieuw beschuldigd van misbruik

Samenleving

Leonie Breebaart

Logo van Jewish Community Watch, opgericht door de Amerikaan Meyer Seewald. Hij meldde op 26 november 2011 via internet al hoe rabbijn Mendel L. hem als elfjarige tijdens een jeugdkamp in Amerika genitaal had betast. © JCW

De Nijmeegse rabbijn Mendel L. wordt beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen. Twee slachtoffers meldden zich bij De Telegraaf. De Joodse Gemeente Nijmegen en het landelijke NIK (het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap) starten een onderzoek naar de beschuldigingen.

Eén beschuldiging is niet nieuw. Op 26 november 2011 meldde de Amerikaan Meyer Seewald op internet al hoe Mendel L. hem als elfjarige tijdens een jeugdkamp in Amerika genitaal had betast. Omdat de klacht niet serieus genomen werd, vroeg Seewald andere slachtoffers naar voren te treden. Dat is nu gebeurd. Een tweede slachtoffer herinnert zich hoe de kampbegeleider hem afzonderde, zijn kleren uittrok en zijn edele delen begon in te smeren met zalf.

Lees verder na de advertentie

Taboe

Dat gebeurde in 2001. Omdat er in orthodox-joodse kringen een groot taboe rust op misbruik, hielden beiden hun verhaal lange tijd stil. Wel richtte Meyer Seewald de website ‘Jewish Community Watch’ op, waar inmiddels meer dan honderd kinderbelagers uit de orthodox-joodse wereld met naam en foto worden afgebeeld. Twee onderbouwde getuigenverklaringen zijn daarvoor genoeg. Meyer L. staat er ook op.

Nadat Mendel L. had gesolliciteerd naar de functie van rabbijn in Amsterdam, werd hij door Seewald gebeld en gewaarschuwd zich terug te trekken. Dat gebeurde, maar in 2009 kon de rabbijn aan de slag in Nijmegen, ook nadat interprovinciaal opperrabbijn Binyomin Jacobs én de Joodse Gemeente in Nijmegen de misbruikbeschuldiging hadden onderzocht. Volgens opperrabbijn Jacobs zou er niets strafbaars zijn gebeurd. De Nijmeegse, Joodse gemeente hechtte wel geloof aan de beschuldiging van Meyer Seewald, maar liet het er verder bij zitten.

Omdat er in or­tho­dox-jood­se kringen een groot taboe rust op misbruik, hielden beiden hun verhaal lange tijd stil.

Aan het oordeel van Jacobs wordt getwijfeld. In 2012 beschuldigden ouders van vijf kinderen op de orthodox-joodse Cheider-school in Amsterdam de schoolleiding ervan ernstig seksueel misbruik van een leraar in de doofpot gestopt te hebben. Jacobs was op die school destijds vice-schoolvoorzitter.

De Joodse koepelorganisatie NIK eist een grondig en onafhankelijk onderzoek. 

Deel dit artikel

Omdat er in or­tho­dox-jood­se kringen een groot taboe rust op misbruik, hielden beiden hun verhaal lange tijd stil.