Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nieuwe Barbie draagt een hoofddoek en is schermster

Samenleving

Redactie

Schermster Ibtihaj Muhammad met haar Barbie. © REUTERS

Ooit ging de Amerikaanse moslima Ibtihaj Muhammad schermen om er niet anders uit te hoeven zien dan leeftijdsgenoten. Ze droeg een hoofddoek, werd soms uitgescholden, maar met schermen zat ze veilig achter een masker. Nu is ze een van de meest uitgesproken atleten van deze tijd. En is ze een voorbeeld voor de nieuwe Barbie.

Want, Barbie krijgt een hoofddoek, zo werd gisteren bekendgemaakt. En dat is voor het eerst. De Barbie maakt deel uit van de zogenoemde ‘Shero-lijn’, waarin Barbie een kopie is van bestaande vrouwen ‘die grenzen hebben verlegd’. Onder meer regisseuse Ava DuVernay en model Ashley Graham hebben al een eigen pop.

Lees verder na de advertentie

Deze keer is Barbie gemodelleerd naar Muhammad, vorig jaar de eerste sporter die ooit voor Amerika met een hoofddoek op de Olympische Spelen actief was. Ze won als schermster brons in Rio de Janeiro met haar teamgenoten.

Nooit had Muhammad vroeger, toen ze zelf met Barbies speelde, gedacht dat ze er ooit nog een met een hoofddoek in handen zou hebben. “Ik ben heel blij te weten dat kleine meisjes kunnen spelen met een Barbie die ervoor kiest een hijab te dragen.”

Als kind werd ik gepest omdat ik dikke benen had. Sport hielp me mijn lichaam en de kracht daarvan lief te hebben. Daarom wilde ik ook een Barbie met grote en energieke benen.

Ibtihaj Muhammad

Muhammad gebruikt haar status om een lans te breken voor vrouwenrechten en vrijheid van geloofsovertuiging. Ook is ze fel tegen het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump. In een interview in Time zei ze vorig jaar: “Als het aan Trump ligt, is Amerika wit, is er geen diversiteit meer. Ik ben het niet alleen mezelf, maar ook mijn gemeenschap verschuldigd tegen dat idee te vechten.”

Daarom staat deze Barbie voor kracht, zo stelde ze bij de bekendmaking maandag. Ook letterlijk. Het is een pop met forse bovenbenen. Muhammad: “Als kind werd ik gepest omdat ik dikke benen had. Sport hielp me mijn lichaam en de kracht daarvan lief te hebben. Daarom wilde ik ook een Barbie met grote en energieke benen.”

Eveneens op de Barbie: veel eyeliner. Muhammad: “Daar ben ik nogal van.”

Wie de Barbie in huis wil halen, moet nog wel even geduld hebben: de leverdatum is herfst volgend jaar. Tot die tijd kan men alvast inspiratie opdoen op het populaire Instagramaccount Hijarbie. Dat is van een Nigeriaanse modeontwerpster die niet kon wachten tot fabrikant Mattel Barbie diverser maakte, en alvast zelf hoofddoeken voor de Barbiepoppen ging maken.

Ibtihaj Muhammad, links, en model Ashley Graham maandag bij de onthulling van de nieuwe Barbie. © Getty Images for Glamour

Deel dit artikel

Als kind werd ik gepest omdat ik dikke benen had. Sport hielp me mijn lichaam en de kracht daarvan lief te hebben. Daarom wilde ik ook een Barbie met grote en energieke benen.

Ibtihaj Muhammad