Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Mogen mijn gereformeerde ouders eisen dat mijn dochters een rok dragen?

Samenleving

Beatrijs Ritsema

© Nanne Meulendijks
Moderne Manieren

Moeten mijn dochters een rok aan als mijn ouders dat eisen? Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Lees verder na de advertentie

Mijn ouders zijn zeer streng gereformeerd en vrouwen horen volgens hen een rok te dragen. Zolang ik thuis woonde heb ik mij aan deze regel geconformeerd. Nu ben ik al enige tijd getrouwd, we leiden ons eigen leven, ik draag wat ik wil, vaak een broek, soms een rok, en onze dochters van vijf en zeven ook. Maar mijn ouders eisen, wanneer we bij hen op bezoek komen, dat ik en onze dochters een rok aan hebben. Dit stuit mij tegen de borst - bij mijn ouders moet ik toch kunnen dragen wat ik wil? Of moet ik mij aanpassen aan hun eisen?

Beste Strenge kledingeisen,

U bent een volwassen vrouw, u hebt een gezin met kleine kinderen, het gaat te ver dat uw ouders u en uw kinderen kledingvoorschriften opleggen. Buiten het zicht van uw ouders draagt u broeken en uw dochters ook. Zodra uw ouders de deur uitgaan, zien ze vrouwen die broeken dragen op straat, in winkels, in het openbaar vervoer, in wachtkamers. Ik begrijp wel dat het dragen van rokken voor uw ouders belangrijk is binnen hun overtuiging en dat het hun pijn doet, als hun dochter door het dragen van een broek laat zien dat ze - althans op dit punt - afstand heeft genomen van het geloof waarin ze is opgevoed. Het is in zekere zin ook makkelijk voor u om u - verstand op nul - maar te conformeren aan wat ze van u verwachten. Dan bent u van het gezeur af. 

Het vereist moed om tegen uw ouders in te gaan. Ik raad u aan om er toch eens een gesprekje aan te wijden. Dat kan met uw ouders samen of met een van hen apart (degene met wie u het makkelijkste kan praten). Biecht op dat u, sinds u het huis uit bent, allang broeken draagt en vraag toestemming om dat ook in hun gezichtsveld te doen, omdat u het verwrongen vindt om zich tegenover hen anders uit te monsteren dan zoals u het in het dagelijkse leven gewend bent. Stel hun de gewetensvraag of zij het contact zullen verbreken, als ze u en uw dochters in een broek zien. Zo ja, dan kunt u zich beter aanpassen, voordat u bij hen langsgaat, want die prijs is te hoog. Zo nee, dan hebt u uw vrijheid binnen. Dan zullen uw ouders het nog steeds vervelend vinden, maar op den duur wennen ze er wel aan.

Moderne Manieren

Eerder gestelde vragen aan Beatrijs zijn terug te lezen in het dossier ‘Moderne Manieren’.

Deel dit artikel