Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Moeten wij in rok en met hoed naar die gereformeerde bruiloft?

Samenleving

Beatrijs Ritsema

© Nanne Meulendijks
Moderne Manieren

Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Lees verder na de advertentie

Mijn kleinzoon, die zelf niet religieus is opgevoed, gaat trouwen met een meisje uit een gereformeerde gemeente. Daar gelden nogal wat voorwaarden: geen witte trouwjurk, geen bruidsboeket mee in de kerk en de dames in rok en met hoed. Mijn dochter (moeder van de bruidegom) en ik dragen nooit een jurk of rok, laat staan een hoed. Moeten wij ons nu aanpassen aan de regels van die gemeente of kunnen we volstaan met feestelijke kleding naar onze eigen smaak?

Strenge kledingcode

Beste Strenge kledingcode,

Ik kan me nauwelijks voorstellen dat dit soort dwingende kledingvoorschriften ook gelden voor niet-gelovige kerkbezoekers. Er zullen wel vaker huwelijken worden gesloten in streng gereformeerde gemeenten, waar ook niet-gelovige buitenstaanders bij aanwezig zijn. Mogen vrouwelijke huwelijksgasten van een andere geloofsovertuiging of zonder religie dan de kerk niet in, als zij het jurk-plus-hoed-uniform niet dragen?

Vraag eens aan uw kleinzoon hoe dit zit. Staat er een controlerend persoon bij de ingang van de kerk die dames in een lange broek en zonder hoed de toegang verspert? Als uw kleinzoon bevestigt dat dit inderdaad het geval zal zijn, kunt u zich hierop voorbereiden. In dat geval heeft u misschien nog wel een jurk van lang geleden in de kast liggen die u aan kunt trekken. Wat de hoed betreft, kunt u vast wel voor een paar euro ergens een strooien hoed op de kop tikken.

Als er geen sprake is van toegang weigeren bij niet gevolgde kledingvoorschriften, kunt u de eisen naast u neerleggen en in een beschaafd broekensemble de kerk betreden, eventueel met een tijdelijk hoofddoekje als tegemoetkoming voor het probleem van een onbedekt hoofd.

Beatrijs Ritsema schrijft over moderne etiquette. Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com

Alle afleveringen van Moderne Manieren zijn terug te lezen in ons dossier. 

Deel dit artikel