Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Moeten we de onderwijsvrijheid afschaffen?

Samenleving

Laura van Baars en Petra Vissers

Ingang van het Christelijk Lyceum in Haarlem.

Waren honderden Turkse kinderen ook van hun 'Gülen-scholen' gehaald als er in Nederland alleen maar openbare scholen waren geweest?

Volgens opiniemakers in Trouw, 'De Wereld Draait Door', 'RTL Late Night' of de Volkskrant toont de ruzie in de Turkse gemeenschap aan dat de Nederlandse vrijheid van onderwijs op haar tandvlees loopt. Als ouders op bijzondere scholen, of dat nu islamitische, christelijke of algemeen bijzondere zijn, over de rug van hun kinderen hun politieke conflicten uitvechten, moet de overheid ingrijpen. De samenleving is zo divers geworden dat alleen neutraal staatsonderwijs nog een gemeenschappelijk kader van waarden en normen zou kunnen scheppen. "Vergaande segregatie los je niet eventjes op met openbaar onderwijs", schrijft columniste Aleid Truijens in De Volkskrant. "Maar het is een begin."

Lees verder na de advertentie

Napoleon
Laat nu juist die diversiteit in het Nederlandse onderwijs ooit bedoeld zijn om vrede te stichten tussen allerlei bevolkingsgroepen. Napoleon bepaalde in 1806 dat er in Nederland scheiding van kerk en staat moest zijn, en stond alleen nog openbaar onderwijs toe. In 1848 nam Thorbecke de vrijheid van onderwijs in de wet op, al bekostigde de staat alleen openbare scholen. Naarmate Nederland in de negentiende eeuw meer verzuild raakte, nam het geruzie over onderwijs toe. Katholieken wilden hun kinderen niet op school bij protestanten, maar ook niet op openbare scholen. Tussen de protestanten bestonden ook allerlei verschillende opvattingen. Liberalen en socialisten vonden juist dat het onderwijs neutraal moest zijn en kinderen tot moderne burgers moest opvoeden. Zij wilden bovendien niet betalen voor confessioneel onderwijs.

Compromis
Bijna een eeuw geleden bereikten de politieke partijen een compromis: als de confessionele partijen zouden instemmen met het algemeen mannenkiesrecht, zou de bekostiging van het bijzonder onderwijs gelijkgesteld worden met openbaar onderwijs. Zo eindigde de schoolstrijd in de 'Pacificatie van 1917'.

Volgens de huidige staatssecretaris Dekker is deze verzuiling niet meer van deze tijd. Daarom ligt er nu een wetsvoorstel op het ministerie van onderwijs om de onderwijsvrijheid te moderniseren. Scholen mogen volgens die wet ook 'richtingvrij' opgericht worden. Een goed schoolplan en deugdelijk onderwijsconcept waar veel ouders belangstelling voor tonen, is voldoende. Maar wie zullen hun kans grijpen om een school te stichten? Alleen de onderwijskundigen, ouders en leraren met progressieve didactische ideeën, of ook ouders met in Nederland onwelgevallige politieke overtuigingen? Is het dan toch een beter idee om al het onderwijs maar openbaar te maken?


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel