Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Moet ik respecteren dat mijn vriend zich nooit wil vastleggen en alleen spontaan wil afspreken?

Samenleving

Beatrijs Ritsema

© Nanne Meulendijks
Moderne manieren

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Lees verder na de advertentie

Mijn vriend houdt er niet van om afspraken vooruit te plannen en zijn agenda hiermee lang van te voren vol te zetten. Ik begrijp en respecteer dit. Zijn familie plant elk jaar aan het einde van de zomer een barbecue waar de hele familie bij aanwezig is. Mijn vriend wil deze datum niet van tevoren vastleggen, maar door drukke agenda’s is het onmogelijk om dit spontaan te organiseren. Zijn familie wil graag dat hij erbij is en dat we compleet zijn bij deze barbecue. Ik vind het ook leuk om naar zo’n familiebijeenkomst te gaan en wil de datum dus vastleggen. Mag ik dit van hem vragen of moet ik zijn keuze respecteren, waardoor we een familiebarbecue niet kunnen plannen?

Liever spontaan

Beste Liever spontaan,

Uw vriend stelt zich erg rigide op door geen enkele afspraak te willen plannen. Het effect van zijn starheid is precies hetzelfde als van het dicht timmeren van je agenda en niet bereid zijn daarin te schuiven. Extreme spontaniteit (nooit iets van tevoren vast willen leggen) en extreme planmatigheid (alles vastleggen en daar niet van af willen wijken) demonstreert dat je geen onderscheid wil maken tussen belangrijke en onbelangrijke afspraken.

Een jaarlijkse familiebijeenkomst móet wel op langere termijn worden georganiseerd om er zeker van te zijn dat zoveel mogelijk mensen aanwezig zullen zijn. Het is onzinnig om te weigeren zo’n datum vast te leggen. Misschien betekent uw vriends weigerachtigheid in dezen dat hij zo’n familiebijeenkomst onbelangrijk vindt. Bespreek dit met hem en vraag hoe hij ertegenover staat. Als hij de familiebarbecue leuk vindt, maar de datum nog steeds niet wil inplannen, moet u het zelf maar doen in uw eigen agenda. Tegen de tijd dat het zo ver is, kunt u hem eraan herinneren.

Beatrijs Ritsema beantwoordt wekelijks vragen over moderne etiquette. Heeft u vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com.

Eerder gestelde vragen aan Beatrijs zijn terug te lezen in het dossier ‘Moderne Manieren’.

Deel dit artikel