Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Minister Bruins is gefrustreerd: medicijnafspraken moeten geheim blijven

Samenleving

Marten van de Wier

Minister Bruno Bruins (medische zorg en sport) op het Binnenhof. © ANP

De overheid heeft vorig jaar 132 miljoen euro afgedongen op vijfentwintig soorten dure geneesmiddelen. Dat schrijft minister Bruno Bruins van medische zorg aan de Kamer. De afspraken met fabrikanten blijven geheim, tot frustratie van de minister.

“Het liefst zou ik precies vertellen wat we uiteindelijk voor elk middel betalen. Maar als ik dat doe, leert de ervaring, stelt de farmaceut het middel niet meer beschikbaar”, stelt minister Bruins. Bruins blijft in de komende onderhandelingen hameren op openbaarmaking. 

Lees verder na de advertentie

De geheimzinnigheid houdt voor een deel de hoge medicijnprijzen in stand. Als landen van elkaar weten welke korting ze bij fabrikanten hebben bedongen, kunnen ze vergelijkbare prijsverlagingen eisen. Veel Europese landen bepalen op basis van de prijs in omringende landen hoeveel ze zelf willen betalen voor een middel. Fabrikanten zijn echter alleen bereid tot korting als landen zwijgen over de deal.

Zo hoog mogelijk

“Het stelt de bedrijven in staat de prijs zo hoog mogelijk te houden, zodat het geven van korting in het ene land, de prijsvorming in andere landen niet beïnvloedt”, zei Francis Arickx van het Belgische onderhandelingsteam vorige maand in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

Hoe scherper landen onderhandelen, des te hoger zetten fabrikanten in met de vraagprijs

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Bruins kan alleen spreken in totalen. De vraagprijs van de fabrikanten voor alle middelen die vorig jaar gebruikt zijn in de Nederlandse zorg die onder de prijsafspraken vielen, was 457 miljoen euro. Nederland kreeg dus 29 procent korting. Maar het zijn de fabrikanten die de vraagprijs bepalen. Volgens het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) werken landen met de onderhandelingen prijsverhogingen juist in de hand: hoe scherper landen onderhandelen, des te hoger zetten fabrikanten in met de vraagprijs.

Martin van der Graaff, secretaris van de Wetenschappelijke Adviesraad van Zorginstituut Nederland, pleit daarom in het NTvG voor een ander uitgangspunt. Landen moeten zelf het uitgangspunt van de onderhandelingen bepalen met een starttarief van 15.000 euro per patiënt per jaar. Als fabrikanten aan de hand van onderzoek kunnen bewijzen dat een hogere prijs op zijn plaats is, dan kan dat bedrag omhoog.

Orkambi

Een van de medicijnen waar vorig jaar uitgebreid over werd onderhandeld was Orkambi, een middel dat aanslaat bij een deel van de patiënten met taaislijmziekte. De fabrikant vroeg daar oorspronkelijk 170.000 euro per patiënt per jaar voor. Die prijs vond de overheid niet in verhouding staan tot de effectiviteit. Bruins' voorganger Edith Schippers sloot er aan het einde van haar termijn als minister alsnog een akkoord over, en ook toen werd de prijs niet bekendgemaakt.

Lees ook:

Apothekers en artsen waarschuwen: medicijnentekort loopt alleen maar op

Vorig jaar waren 732 medicijnen twee weken of langer niet te leveren. In 2010 waren dat er nog maar 174. En dat allemaal omdat Nederland voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, zeggen apothekers.

Peperdure medicijnen tegen zeldzame ziektes werken vaak niet 

Goedgekeurde medicijnen tegen zeldzame ziekten blijken in de praktijk vaak niet te werken. Dat komt doordat het onderzoek te klein van schaal was en de ziekten doorgaans te ingewikkeld om snel te kunnen vaststellen of medicijnen aanslaan

Hoe duur mag een medicijn zijn?

Niemand wil zeggen: uw medicijn is te duur. Maar de vraag wie opdraait voor het bekostigen ervan, valt niet meer te ontwijken.

Deel dit artikel

Hoe scherper landen onderhandelen, des te hoger zetten fabrikanten in met de vraagprijs

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde