Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Mijn moeder wil alleen naar mijn verjaardag als mijn vader er niet is, moet ik partij trekken?

Samenleving

Beatrijs Ritsema

© Nanne Meulendijks
Moderne Manieren

Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Lees verder na de advertentie

Mijn ouders (zeventigers) hebben al dertig jaar een slechte relatie, maar wonen nog wel in hetzelfde huis. Waarom, dat begrijpen alleen zij twee. Ze leiden aparte levens. Mijn moeder wil niet samen met mijn vader op een familiegelegenheid zijn. Ze ontloopt hem ook in huis. Mijn vader heeft geen probleem met de aanwezigheid van mijn moeder. Elk jaar met mijn verjaardag loop ik weer tegen hetzelfde aan: ik nodig hen beiden uit en dan is mijn moeder verongelijkt. Ik moet toch begrijpen dat zij dan niet kan komen? Ze vindt dat ik haar tekort doe en dat ze het recht heeft om ook eens naar mijn feest te komen zonder dat mijn vader daar is. Ik vind dat ze mij daar geen partij in moeten maken. Ben ik niet loyaal tegenover mijn moeder?

Onder druk gezet

Beste Onder druk gezet,

Zelfs als uw ouders wel gescheiden waren en apart woonden, zou u hen nog steeds allebei voor uw verjaardag kunnen uitnodigen. De vraag van uw moeder om uw vader niet uit te nodigen, omdat ze ook weleens alleen naar uw feestje wil is buitengewoon aanmatigend. Het ligt nogal voor de hand dat u aan uw beide ouders loyaal wilt zijn en niet de wens van de een wilt honoreren ten koste van de ander. Zo moeilijk is het niet om op een bijeenkomst te zijn waar de gehate ander ook rondloopt. Uw moeder hoeft zich niet met uw vader te bemoeien en geen ruzie te maken. Zij kan hem eenvoudig negeren en zich met andere aanwezigen onderhouden. Als ze hem echt niet wil zien, kan ze thuisblijven, waar ze hem een paar uur later alsnog tegen het lijf loopt.

Heeft u vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com.

Alle eerder gestelde vragen aan Beatrijs zijn terug te lezen in het dossier ‘Moderne Manieren’.

Deel dit artikel