Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Mijn leerlingen fantaseren volop over 'groot zijn'

Samenleving

Naomi Smits

Naomi Smits © Jörgen Caris
column

Naomi Smits is docent in het basisonderwijs. Voor Trouw schrijft ze over het wel en wee van haar groep 3.

Het is dinsdagochtend en ik zit met groep 3 in de kring. We hebben het over verleden, heden en toekomst. Voor mijn zes- en zevenjarigen nog wat vage begrippen, maar als ik vraag wat ze nog van vroeger weten én wat ze later willen worden, schieten 27 vingers de lucht in.

Lees verder na de advertentie

Ties - zes jaar oud - weet nog van vroeger, 'toen hij vijf was', dat hij wel eens zijn moeder voor de gek heeft gehouden. Semmi vertelt dat hij 'toen hij vroeger baby was' op zijn vader heeft geplast. De kinderen gieren het uit en ook ik moet hartelijk lachen. Maar meer om het tijdsbesef dat mijn groep heeft.

Dan vraagt Tim of ik nog iets weet van toen ik piepklein was. Ik antwoord dat ik altijd heel erg braaf was en goed luisterde naar de meester of juf op school. Dat geloven de kinderen dus niet. "Was je dan nooit stout, juf?" vraagt Rayano. Nee, nooit. "Maar mijn jongste broertje wel", voeg ik er snel aan toe als ik de ietwat teleurgestelde gezichten zie. Ik vertel over die ene grap met de hondendrol in een aangestoken krant die de benjamin uit ons gezin voor een willekeurige voordeur in de buurt legde, waarna hij aanbelde en hard wegrende.

In een deuk

Het kattenkwaad uit de jaren negentig blijkt tijdloos. Mijn derdegroepers liggen in een deuk; ze snappen namelijk dondersgoed wat er vervolgens gebeurde toen de buurman de deur opendeed.

Van het verleden maken we een sprong naar de toekomst. Hoe ziet groep 3 zich over zo'n, pak 'm beet, twintig jaar? Juul en Mounia werken dan als serveerster in een restaurant. Dat vindt Olaf een goed idee, want hij wil kok worden. Hij biedt ze gelijk een baan aan en de dames zeggen volmondig 'ja' tegen dit prachtaanbod. Joey wil graag stuntman worden, omdat hij wel van vechten houdt. Maar hij weet niet of hij dan wel kan trouwen omdat hij dan vaak van huis weg is. Ties wil sowieso niet trouwen - want meisjes zijn stom - en gaat bij de politie, net als Sepp. Bente kiest tenslotte moedig voor het onderwijs.

Ties wil sowieso niet trouwen - want meisjes zijn stom - en gaat bij de politie

Nic is aan het twijfelen. Hij wil namelijk én bij de plaatselijke supermarkt aan de slag, maar ook chirurg worden. Ava draagt een slimme oplossing voor Nics probleem aan: in de vakanties kan hij bij de Plus werken en de andere dagen mensen opereren. Kwestie van combineren dus. Onze toekomstige chirurg/vakkenvuller haalt opgelucht adem. Zijn droom kan worden waargemaakt.

Lekker klein

Terwijl mijn groep verder keuvelt over 'later', vraag ik me af waar de tijd toch blijft. Het is alweer 2018 en het eerste halfjaar met deze fantastische groep 3 is voorbij gevlogen. En ook al fantaseren mijn lieve leerlingen volop over 'groot zijn', van mij mogen ze gewoon nog even lekker klein blijven. In elk geval tot eind van dit schooljaar.

Klik hier voor een overzicht van de columns van Naomi Smits

Deel dit artikel

Ties wil sowieso niet trouwen - want meisjes zijn stom - en gaat bij de politie