Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Mijn kind ziet bloot op internet. Wat nu?

Home

Rianne Oosterom

Kinderen zien op internet vaak opeens seksueel getint beeld. © ANP XTRA

Een spreekbeurt voorbereiden en op een pornosite belanden. Het komt steeds vaker voor. Volgens kenniscentrum Rutgers zien kinderen online veel bloot.

Van lingeriereclame tot pikante muziekclip: twee derde van de kinderen tussen de negen en twaalf wordt online geconfronteerd met bloot. Een kwart ziet stijve piemels of mensen die seks hebben. Iets meer dan een derde ziet wel eens een vagina op internet. Dat blijkt uit een peiling onder 900 kinderen van Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit.

Lees verder na de advertentie

Niet eerder zette Rutgers op een rij wat zulke jonge kinderen te zien krijgen als zij via bijvoorbeeld via Google zoeken of via YouTube filmpjes kijken. Meer dan de helft van de ondervraagde kinderen geeft aan hierover geen les te krijgen op school. Dat ze zoveel bloot zien, verbaast Rutgers-directeur Ton Coenen niet. Dat ze daarover op school geen voorlichting krijgen, is wel een probleem, vindt hij.

Twee derde van de kinderen tussen de negen en twaalf wordt online geconfronteerd met bloot

"Ze kunnen vragen hebben, of geschrokken zijn. Het is belangrijk dat jonge kinderen daarover leren praten. Zij gaan al bijna naar de middelbare school, waar ze in aanraking kunnen komen met sexting en grooming. Als ze dan hebben geleerd om te praten over wat ze zien, zullen ze daar minder toe geneigd zijn, " zegt Coenen. Of het bloot schadelijk is voor de seksuele ontwikkeling van kinderen, is volgens Coenen niet bekend.

Bij een kwart van de kinderen verschijnt het bloot plotseling op het scherm. In een derde van de gevallen zoeken zij op iets anders, maar komen zij seksueel getinte plaatjes of filmpjes tegen. Een klein deel van de kinderen zoekt naar seksueel getint beeldmateriaal of ziet het omdat een vriendje of vriendin het toont. Uit de peiling van Rutgers blijkt dat de meeste kinderen de plaatjes meestal even bekijken en dan wegklikken.

'Ze kunnen vragen hebben, of geschrokken zijn. Het is belangrijk dat jonge kinderen daarover leren praten'

Rutgers-directeur Ton Coenen

Al op de basisschool

Dus alle ouders die denken dat ze pas in de puberteit over seks hoeven te beginnen, moeten zich in dit digitale tijdperk toch even achter hun oren krabben, aldus Coenen. De helft van de ondervraagde kinderen geeft aan hier wel met hun ouders over te praten. Een derde vertelt het aan niemand. En hoe ouder kinderen zijn, hoe vaker ze zwijgen.

Coenen: "Zeker de oudere kinderen vinden het moeilijk om met hun ouders over seksueel getinte beelden te praten, omdat ze zich misschien schamen. Daarom is het belangrijk dat zij er ook op school over horen. Nu wordt op slechts een derde van de middelbare scholen seksuele voorlichting gegeven. Op basisscholen is dat waarschijnlijk niet anders."

De peiling, in opdracht van het 'Jeugdjournaal', komt op de eerste dag van de 'Week van de Lentekriebels'. Op scholen door het hele land vraagt Rutgers samen met de GGD aandacht voor les over zelfbeeld en seksuele weerbaarheid.

Zeker de oudere kinderen vinden het moeilijk om met hun ouders over seksueel getinte beelden te praten

'Zeg, wat vind jij daar nou van?'

Een filter is 'niet de ultieme oplossing', zegt Rutgers-directeur Ton Coenen. "Kinderen zien ook plaatjes bij vriendjes en vriendinnetjes. Dus je kunt je eigen internet afschermen, maar dat maakt niet altijd uit." Verbieden werkt nooit, weet Coenen, dan gaan kinderen juist op onderzoek uit. "Ouders kunnen het beste gewoon praten over blootbeelden."

Als er een naakte man op tv voorbijkomt, kan een ouder zijn kind vragen: "Zeg, wat vind jij daar nou van." Volgens Coenen helpt het om gesprekken over bloot te voeren terwijl je samen de afwasmachine uitruimt of aan wandelen bent. Dan hoef je elkaar niet aan te kijken en dat praat makkelijker.

Bij kinderen tussen de negen en twaalf hoef je niet gelijk een heel verhaal over seksualiteit te houden. "Het is genoeg om te vragen: 'Wat kom je op internet tegen?' en 'Heb je daar nog vragen over.'

Humor gebruiken helpt. Bloot is nou ook weer geen enorme toestand voor een kind."


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel

Twee derde van de kinderen tussen de negen en twaalf wordt online geconfronteerd met bloot

'Ze kunnen vragen hebben, of geschrokken zijn. Het is belangrijk dat jonge kinderen daarover leren praten'

Rutgers-directeur Ton Coenen

Zeker de oudere kinderen vinden het moeilijk om met hun ouders over seksueel getinte beelden te praten