Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Mijn buurman blijft steeds eindeloos plakken

Samenleving

Beatrijs Ritsema

© Nanne Meulendijks
Moderne manieren

Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Lees verder na de advertentie

Onze buurman, een alleraardigste man, is tot zijn en tot ons verdriet een aantal maanden geleden weduwnaar geworden. Hoewel wij niet vaak bij elkaar over de vloer kwamen, was het contact altijd plezierig. Zowel onze buurman als wij zijn rond de tachtig. Sinds het overlijden van zijn vrouw nodigen wij hem van tijd tot tijd uit voor een kopje koffie/thee of anderszins. Hier gaat hij altijd gretig op in. Het probleem is alleen dat hij, als hij eenmaal zit, eindeloos blijft plakken. Dit leidt ertoe dat we er tegenop zien om hem weer uit te nodigen. We weten niet goed hoe hem duidelijk te maken dat hij van harte welkom is, maar meer op de tijd zou moeten letten. We willen hem zeker niet kwetsen.

De buurman blijft zitten

Beste De buurman blijft zitten,

Heel aardig van u dat u zich bekommert om uw buurman die weduwnaar geworden is. Blijf hem vooral af en toe uitnodigen voor koffie, thee of een glaasje. Maar dat hoeft allemaal niet lang te duren. Na een uur of wat kunt u gerust tegen hem zeggen dat u nog wat anders te doen hebt. Zeg opgewekt: ‘Zeg, Kees, we nemen nu afscheid, want we hebben nog wat andere dingen op ons programma. Het was gezellig om je gesproken te hebben, we zien je snel weer!’ Hoe vaker u de buurman ziet, hoe vertrouwder het contact wordt en hoe makkelijker het wordt om hem weer de deur uit te zetten. Alles in gemoede.

Hebt u vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen? Stuur ze naar beste@beatrijs.com

Alle afleveringen van Moderne Manieren zijn terug te lezen in ons dossier. 

Deel dit artikel