Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Marcouch: 'Mentale aanranding' moet strafbaar worden

samenleving

Maaike van Houten

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. © Hollandse Hoogte
Interview

De PvdA wil seksuele intimidatie op straat van vrouwen en homoseksuelen strafbaar stellen. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch kwam vandaag met een initiatiefwetsvoorstel om dat te regelen.

Hij hoort van meisjes dat ze ’s avonds de straat niet meer op durven, hij weet dat vrouwen bepaalde wijken mijden, dat ze geen rokje meer aandoen, hij vertelt van een vrouw die is verhuisd. Allemaal vanwege seksuele intimidatie: obscene gebaren en handelingen, belediging, vernedering, hinderlijk achtervolgen. Marcouch vat dit grensoverschrijdende seksueel gedrag samen als ‘mentale aanranding.’

Lees verder na de advertentie
Een mini-rokje of een decolleté zijn geen vrijbrief om iemand lastig te vallen

Ahmed Marcouch, PvdA-Kamerlid

“Mensen zeggen: ach, een beetje fluiten en sissen, wat is daar nou erg aan”, zegt Marcouch in een toelichting op zijn initiatief-wetsvoorstel. “Zij bagatelliseren het probleem, ze hebben geen idee. Dit gaat niet om een keertje ‘he schoonheid’ roepen. Dit gaat veel verder, dit is stelselmatig. Seksuele intimidatie is heel venijnig. Vrouwen voelen zich onvrij, homoseksuelen ook. Een mini-rokje of een decolleté zijn geen vrijbrief om iemand lastig te vallen. En moet je je voorstellen wat het met je doet als je als homo voortdurend wordt uitgescholden en geintimideerd.”

Tekst loopt door onder afbeelding. 

Ahmed Marcouch © ANP

Welke wijken mijden zij?

“Dat kan een wijk zijn met veel mensen met een migratie-achtergrond, maar het kan ook gebeuren in het centrum van Amsterdam. Het is op plekken waar mannen bij elkaar zijn, een pleintje, een winkelcentrum. Niet alleen jonge mannen, ook volwassen mannen. Je hoort vaak dat het een probleem is van mannen met een migratie-achtergrond, maar dat is niet het volledige beeld. Het is een probleem van mannen, ongeacht hun afkomst.”

Geert Wilders zegt: blonde vrouwen kunnen op straat hun haar niet meer laten zien. Zegt u dat ook?

“Dat vind ik onzin. We moeten niet doen alsof het hier onleefbaar is, we zijn een veilig land. En ik ga ook geen onderscheid maken tussen vrouwen. Ik heb het niet over blonde vrouwen, ik heb het over alle vrouwen, zonder hoofddoekje en met een hoofddoekje, zij zijn ook slachtoffer van seksuele intimidatie. Geert Wilders deelde spray uit aan vrouwen om zich te beschermen, maar verder heb ik er niets meer over gehoord. De politie heeft weinig middelen om op te treden. Daar wil ik nu voor zorgen. We willen seksuele intimidatie op straat opnemen in het wetboek van strafrecht, als overtreding, met een boete van maximaal 8200 euro of drie maanden celstraf.”

De politie is heel buurtgericht, op basis van een signalement kan ze mensen achterhalen

Ahmed Marcouch, PvdA-Kamerlid

Hoe gaat de politie dat handhaven?

“Ik ben agent geweest, dat gaat als volgt. Een slachtoffer komt op het bureau. De agent vraagt: wat is er gebeurd, hoe dicht zat hij op je, zijn er getuigen, hoe ziet de dader eruit, ken je ze? De politie is heel buurtgericht, op basis van een signalement kan ze mensen achterhalen. Of ze kan posten, of een vrouwelijke agent inzetten als lokagent. Er zijn heel veel mogelijkheden. Bij mishandeling, discriminatie, stalken, is ook gezegd: hoe ga je dat bewijzen? Maar dat is gewoon de professionaliteit van de politie.”

Gaat het helpen?

“Strafrecht lost niet alles op. Maar je stelt wel een norm door het strafbaar te stellen, op school en op het werk is dat ook al zo. Daar gaat een preventieve werking van uit. Dit helpt opvoeders, docenten, de samenleving. En slachtoffers voelen zich gesteund als ze weten dat op dit gedrag een forse boete staat.”

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie
Een mini-rokje of een decolleté zijn geen vrijbrief om iemand lastig te vallen

Ahmed Marcouch, PvdA-Kamerlid

De politie is heel buurtgericht, op basis van een signalement kan ze mensen achterhalen

Ahmed Marcouch, PvdA-Kamerlid