Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Komen die alcoholwalmen bij een collega altijd van alcohol?

Samenleving

Dirk Waterval

© anp
Het consult

Moet je je collega aanspreken op zijn alcohollucht, of kan daar meer achter schuilen dan grootschalig drankgebruik?

Die lucht die om zijn collega walmt, dat kan maar één ding betekenen: een alcoholprobleem. Toch? Dat vraagt een lezer zich af als hij zijn gewaardeerde kantoorgenoot een paar keer per week op de werkvloer tegen het lijf loopt. Heus, de man in kwestie functioneert prima, bezweert de brievenschrijver. Maar puur uit ­bezorgdheid zou je toch eens naar zijn alcoholgewoonten willen vragen, vervolgt hij. Pijnlijk natuurlijk, dus wil hij weten: kan de lucht niet van iets anders komen dan drank?

Lees verder na de advertentie

Dat kan. Zeker als diegene nog ­gewoon recht door het gangpad loopt, zich niet vaak op maandagmorgen ziek meldt of zich slecht lijkt te kunnen concentreren. Marlojein Peeters, die zich bij het Trimbos Instituut onder meer bezighoudt met alcoholproblematiek, wijst op diabetes. Die ziekte kenmerkt zich door te weinig insuline in het bloed. Lichaamscellen hebben dat stofje nodig om suiker te kunnen verbranden. Dus wat doen die cellen dan? Vet verbranden. Daar komt ook aceton bij vrij. “Dat geeft een geur in de adem die veel lijkt op alcohol.”

Andere oorzaken

Peeters kent nog meer alternatieve oorzaken voor een alcohollucht. Ze wijst op de geur die vrij kan komen bij natuurlijke gisting van voedsel in de maag. En op mondwater, homeopathische medicijnen, en verzorgingsproducten op basis van alcohol.

En ook al hééft iemand gedronken, dan hoeft dat niet direct voor of tijdens het werk te zijn geweest. “Een alcoholgeur in de ochtend kan ook veroorzaakt worden door de drank van de vorige avond.

“Mensen realiseren zich vaak niet dat ze naar alcohol ruiken. Ze hebben geslapen, gedoucht, tanden gepoetst, gegeten of koffie gedronken en voelen zich niet onder invloed. Dan kan het ­lijken alsof alle alcohol uit het lichaam is en er dus niets te ruiken valt, terwijl dat wel zo is.”

Ook dat kan spelen in het geval van de brievenschrijver. Hij benoemt namelijk dat zijn collega vaak dezelfde kleren draagt. En het zou kunnen dat hij ze ­gewoon niet vaak wast, schrijft hij. Dan komt die geur misschien van avonden geleden.

Ziekteverzuim

Werkgevers keuren alcoholgebruik net voor of tijdens het werk natuurlijk niet goed. Het kost ze dan ook bijna 2 miljard euro per jaar, berekende het RIVM twee jaar geleden. Slechts een klein deel daarvan zit hem in alcohol­gerelateerd ziekteverzuim (0,4 miljard). Nee, het gros van het productiviteitsverlies (1,4 miljard) komt van de mensen die dóórwerken terwijl ze zich eigenlijk niet goed voelen. Dat heet presenteïsme. En dan zien werkgevers ook nog honderden miljoenen euro’s verdwijnen in een gat van geweld en bedrijfsongevallen door het drankgedrag van hun werknemers.

Een gesprek aangaan kan best, om de ­collega te ­ waarschuwen

Dus, al is het maar om de collega te waarschuwen, een gesprek aangaan kan best als iemand meerdere keren per week naar alcohol ruikt. Peeters merkt op: “Als jij het ruikt, dan de baas ook”. Daarmee verander je de situatie volgens haar heus niet ineens. Maar in ieder ­geval heb je hem er dan op attent ­gemaakt.

Want ook al functioneert de collega nu nog goed, als hij echt te veel drinkt is het volgens Peeters waarschijnlijk dat dit in de toekomst zal veranderen. “Als hij weet dat mensen zijn alcoholgebruik opmerken, krijgt hij nu een kans om te voorkomen dat dit hem in de problemen brengt.” 

In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers. Ook een gezondheidsvraag? Mail naar gezondheid@trouw.nl

Deel dit artikel

Een gesprek aangaan kan best, om de ­collega te ­ waarschuwen