Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Keaton wordt nog steeds gepest

Samenleving

Harmen van Dijk

"Ze gooien melk over me heen", vertelde Keaton Jones huilend aan zijn moeder. © YouTube
Soap & Co

Als je de zoon van president Trump en de dochter van Martin Luther King samenbrengt, heb je iets bereikt. Maar de eensgezinde steun voor pestslachtoffer Keaton Jones is van korte duur. 

"Waarom pesten ze? Waarom zou je er plezier in hebben gemeen te doen tegen onschuldige mensen? Het is niet oké." Het 11-jarige Amerikaanse jongetje Keaton Jones kijkt wanhopig in de camera van zijn moeders smartphone. Ze heeft hem net opgepikt van school, hij zit naast haar in de auto. "Waarom pesten ze je?", hoor je haar vragen. "Ze maken grappen over mijn neus, ze zeggen dat ik lelijk ben en dat ik geen vrienden heb", antwoordt Keaton zachtjes, door zijn spraakgebrek nauwelijks verstaanbaar. Er rolt een traan over zijn wang. "Ze gooien melk over me heen, stoppen plakken ham in mijn kleren en gooien brood." Hij schudt met zijn hoofd en zegt snikkend: "Ik wil niet dat ze zo tegen mij doen, en ook niet tegen anderen. Mensen die anders zijn moet je niet bekritiseren. Het is niet hun schuld."

Lees verder na de advertentie
'Ze maken grappen over mijn neus, ze zeggen dat ik lelijk ben en dat ik geen vrienden heb'

Keaton Jones

Moeder Kimberly zet het hartverscheurende filmpje, op verzoek van de jongen, een week geleden op Facebook. Het laat niemand onberoerd. Een dag later is het al miljoenen keren bekeken. Duizenden mensen sturen Keaton bemoedigende berichten, #standwithkeaton is trending. Ook veel beroemdheden laten van zich horen: zangeressen Katy Perry en Jennifer Lopez, rapper Snoop Dog, Victoria Beckham, acteur Chris Evans, tieneridool Justin Bieber. Keaton, die in het zuiden van de VS woont, wordt uitgenodigd voor een wedstrijd van zijn favoriete footballteam de Tennessee Titans. Hij mag in de Pixarstudio's komen kijken. Als hij dan een hotelkamer nodig heeft, twittert de zoon van president Trump, dan wordt dat geregeld. De dochter van Martin Luther King schrijft: 'Jij doet er toe, ik hou van je'. Even lijkt verdeeld Amerika het eens. Hierover hoef je niet te discussiëren, dit jongetje verdient beter.

Confederate flag

Het duurt een weekend. Dan duiken twee foto’s op, afkomstig van de Facebookpagina van moeder Kimberly, ruim twee jaar oud. Op beide foto's is ze te zien met de Confederate flag, de vlag van de zuidelijke staten van de VS, die in de burgeroorlog vochten voor het behoud van de slavernij. Die vlag is te vergelijken met Zwarte Piet bij ons: de een vindt het traditie, de ander racisme.

Keatons moeder probeert het nog uit te leggen. Ze heeft weinig met die vlag, maar hij hoeft ook niet verboden te worden, vindt ze. Het kwaad is al geschied, het loodzware woord racisme is gevallen en de internetgemeenschap oordeelt razendsnel. De familie Jones deugt niet en die kleine Keaton zal dat pesten dus wel over zichzelf hebben afgeroepen. De eerste doodsbedreigingen komen binnen.

Vorige week werd Keaton alleen nog maar op school gepest. Nu neemt het schuim van de in­ter­net­ge­meen­schap hem onder vuur.

Inzamelingsactie stopgezet

Sommige beroemdheden wissen vliegensvlug hun steunbetuigingen aan Keaton. Zangeres Rihanna vervangt het op haar Instagramaccount door een bericht over twee Afro-Amerikaanse meisjes die ook gepest worden. Rapper T.I. laat weten dat hij de kleine jongen nog steeds steunt, 'ook al heeft hij een familie die haat om zich heen spuugt. Hij zal later vertellen hoeveel liefde hij kreeg van de mensen die hij leerde te verachten.' Een inzamelingsactie om Keaton naar een andere school te kunnen laten gaan – de teller staat al op 55.000 dollar – wordt stopgezet.

Het wordt nog erger als er verder wordt gespit: de vader van Keaton zit in de gevangenis. Hij heeft termen als White Pride en Pure Breed op zijn lichaam getatoeëerd. Dat laat niets te raden over. 'We hebben helemaal geen contact met hem, juist daarom', twittert Keatons zus Lakyn. 'Onze moeder is de enige die we hebben.'

Moeder Kimberly zou wat graag willen dat ze het filmpje waar het allemaal mee begon nooit op internet had geplaatst. Uiteindelijk werd Keaton vorige week alleen nog maar op school gepest. Nu neemt het schuim van de internetgemeenschap hem onder vuur. Ze houdt hem in ieder geval tot januari thuis.

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl

Lees hier meer afleveringen van Soap & Co

Deel dit artikel

'Ze maken grappen over mijn neus, ze zeggen dat ik lelijk ben en dat ik geen vrienden heb'

Keaton Jones

Vorige week werd Keaton alleen nog maar op school gepest. Nu neemt het schuim van de in­ter­net­ge­meen­schap hem onder vuur.