Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kan 4-jarige jongen in jurk naar school?

Samenleving

Maaike Bezemer

Kan een vierjarige jongen in een jurk naar school? © Trouw
Opvoedvraag

Zoon bezoekt de crèche regelmatig in prinsessenjurk, kan dat ook nog op de basisschool?

Hij is bijna 4 jaar, loopt het liefst in jurken, is dol op prinsessen, barbies en andere zaken die doorgaans worden bestempeld als 'meisjesdingen'. Vooralsnog geen enkel probleem, zegt de vragensteller. Hij gaat gewoon in een prinsessenjurk naar de crèche. "Maar wat als hij straks naar dezelfde basisschool gaat als zijn grote broers?"

Lees verder na de advertentie

De vraag komt niet van de ouder zelf, maar van een bevriende moeder. Zij hoort andere ouders al speculeren: hoe moet dat straks? De school heeft geen kledingvoorschriften, maar is vrij traditioneel, vertelt de vriendin. "Er zijn in ieder geval geen andere jongens die in jurken lopen." Moet de moeder hem een broek aantrekken om opmerkingen te voorkomen, vraagt ze. "Of moet ze hem zichzelf laten zijn?"

Geen blauwdruk

'Laat je niet leiden door mensen met goede bedoelingen. Neem zelf de beslissing.'

Jaap van den Hurk kan het niet zeggen, er is geen blauwdruk. "Het hangt van de situatie af. De jongen is ook nog klein." Hoe dan ook moeten de ouders hun gevoel volgen, zegt hij. "Laat je niet leiden door mensen met goede bedoelingen. Neem zelf de beslissing."

Zijn zoon Storm deed mee aan het tv-programma 'Hij is een zij'. Al vlot na de geboorte, zodra hij kon praten, was duidelijk dat hij naar meisjesdingen trok. Die waren amper in huis, want na Storm kwam er nog een broer. "Tegen beter weten in hebben we in het begin jongensspeelgoed gekocht. Geen pistolen hoor, we hielden het vrij neutraal." Maar bij nichtjes thuis of in de speelgoedwinkel was er geen ontkomen aan. "Storm voelt zich een meisje en wil een meisje zijn."

Op tv was te zien dat de ouders het voorzichtig hebben aangepakt. Thuis mocht hij gerust in een jurk rondlopen, op school en op de scouting droeg hij jongenskleren. De coming-out stelden ze uit tot Storm acht was. De juf liet alle kinderen iets persoonlijks meenemen. Storm nam hoge hakken mee. Er waren kinderen die het raar vonden, maar ze begrepen het toen juf het omdraaide. Als alle jongens verplicht een jurk aanmoesten, zou dat dan natuurlijk voelen? Uitleg leidt tot begrip, zegt Van den Hurk. "Kinderen van die leeftijd kunnen zich al goed in een ander verplaatsen."

Hij denkt dat de omgeving van belang is. "Bij ons in Brabant werd het vrij gemoedelijk opgepakt." Laat de ouders eerst op school vragen: hoe kunnen we dit soepel aanpakken? Het heeft geen zin te zeggen: 'Mijn zoon zit zo in elkaar, wen er maar aan'. Scholen zijn gevoeliger voor een hulpvraag."

'Het manbeeld is gereduceerd tot een soort macho'

Veilige school

Mieke van Stigt, pedagoog en psycholoog en schrijver van het boek 'Alles over pesten', vindt dat ouders een veilige school moeten zoeken. "Veel mensen denken: geheid dat zo'n jongen gepest wordt, maar dat is dus niet zo. Kinderen zijn niet wreed."

Een veilige school maak je samen, zegt ze. "Juffen en meesters kunnen in de klas een veilige sfeer creëren. Hier helpen we elkaar en hier mag iedereen zich welkom voelen. Dan ga je niemand iets verbieden."

Van Stigt wordt bijna een beetje boos. "Vier jaar! Waar hebben we het over. Op die leeftijd zitten ze nog volop in fantasiespel." Volgens haar gaan jongens vaak pas op school jongensgedrag vertonen, om zich aan te passen aan de groep. "Omdat het manbeeld is gereduceerd tot een soort macho."

Uiteindelijk maken mensen de samenleving zelf, benadrukt ze. "Als ouders hier al paniekerig over gaan doen, dan plaveien ze de weg naar pestgedrag. Eigenlijk zeg je dan al: hij is anders. Jonge kinderen denken nog niet zo, die leven in een sprookjeswereld. Meisjes en jongens kunnen allebei ridders én prinsessen spelen. Pas later kun je met ze praten over maatschappelijke normen en hoe je daarmee omgaat."

Storm werd volledig geaccepteerd. Jaap van den Hurk denkt dat de omslag ook een jaar eerder had gekund. "Er zijn wel incidentjes geweest. Ze is weleens uitgescholden voor homo door kinderen uit een andere klas. Het bleek ook dat de jongenskleren haar tegenwerkten. "Als haar vriendinnen echte meidendingen gingen doen, werd ze buitengesloten. Kennelijk was ze, zolang ze er als jongen uitzag, nooit helemaal one of the girls."

Toch zou hij een vierjarige niet in een prinsessenjurk naar school laten gaan. Zeker niet de eerste dag. "Ik zou het makkelijker maken voor de jongen. Meteen al uitbundig, dan gaat de omgeving vast ook heftiger reageren."

Storm zal zich heus nog eens onzeker voelen, zegt haar vader. "Ze wil niet anders zijn maar wordt regelmatig, bijvoorbeeld bij de dokter, op de feiten gedrukt. Ze voelt zich geen jongen, maar biologisch gezien is ze ook geen meisje. Hoe onzeker wil je het hebben?"

Maar hun aanpak was weloverwogen. "Er is geen twijfel in de manier waarop we ons kind accepteren en steunen. Ben je zelf een baken van rust, dan straal je dat uit op je kind."

Lees hier meer opvoedvragen.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

'Laat je niet leiden door mensen met goede bedoelingen. Neem zelf de beslissing.'

'Het manbeeld is gereduceerd tot een soort macho'