Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kamer steunt proeftuinen voor ouderen met dementie

Samenleving

Marco Visser

© ANP

Experimenten om de levenskwaliteit van ouderen met dementie te verbeteren krijgen steun vanuit de Tweede Kamer. Vandaag nam de Kamer een motie aan die de regering oproept de administratieve barrières te slechten die vernieuwing van de zorg voor zieke ouderen in de weg staan.

Hoogleraar langdurige zorg en dementie Anne-Mei The beschreef in een boek dat deze maand uitkwam hoe regels de vernieuwing van de zorg in de weg staat. Hoe ouderen met dementie beter geholpen kunnen worden is bekend. Maar om betere zorg te leveren, zijn investeringen nodig, vooral van gemeenten en zorgkantoren. Probleem is dat de opbrengsten van deze investeringen niet bij de gemeenten en zorgkantoren terecht komen, maar bij het rijk. In beleidsjargon: er is geen financiële prikkel om te investeren in betere zorg voor zieke ouderen.

Lees verder na de advertentie

‘Sociale experimenten’ moeten laten zien dat het ook anders kan. De Tweede Kamer roept de regering op dit soort experimenten te ondersteunen. Zij moeten alle organisaties die zijn betrokken bij de zorg voor ouderen met dementie benaderen zodat zij actief meewerken aan de ‘social trials’.

Op dit moment zijn er al ouderen met dementie die in enkele zogeheten proeftuinen worden verzorgd. Zij krijgen meer psychische ondersteuning en worden door ‘maatjes’ betrokken bij het ‘gewone leven’. In Friesland staat zo’n proeftuin. Deze is mede opgericht door The. Zij hoopt dat het met de steun van de Tweede Kamer makkelijker is om meer sociale experimenten te starten. 

Lees ook waarom simpele verbeteringen in de zorg maar niet van de grond komen.

Deel dit artikel