Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Is het raar als mijn vrienden vragen of ik voor ze ga koken?

Samenleving

Beatrijs Ritsema

© Nanne Meulendijks
Moderne manieren

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Lees verder na de advertentie

Recentelijk heb ik mensen uitgenodigd om bij mij thuis op visite te komen. Een avond gezellig kletsen onder het genot van een hapje en een drankje. Ik gaf een datum en tijd door, namelijk zaterdagavond 19 uur. Een paar dagen daarvoor wordt mij per app gevraagd of ‘we met een lege of volle maag moeten komen?’ Mijn eerste gedachte is dat ik die vraag niet zo netjes vind. Ik probeerde me in te leven in de vraag: misschien vroegen ze het alleen maar om te weten of ze nog moesten koken of niet. Maar bezoekers mogen toch ervan uitgaan dat, als ik ze te eten had willen vragen, ik dat wel had aangekondigd. Wat vindt u hiervan?

Naar de bekende weg vragen

Beste Naar de bekende weg vragen,

Zeven uur ’s avonds is een rare tijd om mensen uit te nodigen voor koffie en later op de avond een drankje. Veel te vroeg. Dat zou betekenen dat mensen die normaal gesproken tussen zes en zeven aan hun avondeten zitten, zich flink moeten haasten (of eerder moeten koken en eten) om op tijd bij u te zijn. Veel etentjes met vrienden beginnen om 19 uur, zeker in het weekend. Dus uw vrienden hadden gelijk om te vragen om opheldering, want ze tastten in het duister over waar ze aan toe waren. Wie een avondje met vrienden zonder eten wil plannen neemt als aanvangstijd 20 uur. Dat is een duidelijk signaal en geeft iedereen tijd om van tevoren zijn eigen avondmaaltijd af te werken.

Eerder gestelde vragen aan Beatrijs zijn terug te lezen in het dossier ‘Moderne Manieren’.

Deel dit artikel