Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Is ‘Graag gedaan’ zeggen ineens ouderwets?

Samenleving

Beatrijs Ritsema

© Nanne Meulendijks
Moderne Manieren

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Lees verder na de advertentie

Het valt mij de laatste tijd op, bijvoorbeeld in de supermarkt, dat personeel vaak ‘Geen probleem’ zegt als ik bedank voor geboden hulp. Dit klinkt mij niet zo vriendelijk in de oren als wat men vroeger meestal zei: ‘Graag gedaan’. Ook zegt iedereen, van mondhygiëniste tot pakjesbezorger, tot in den treure ‘Helemaal goed!’ tegen mij, wat nogal geforceerd overkomt. Ik hoef toch geen proefwerk te maken? Voldoet ‘Graag gedaan’ niet meer en is dit ouderwets? Ik ben benieuwd wat u hiervan vindt. Zelf heb ik het gevoel dat jongeren eigenlijk niet zo goed weten wat ze moeten zeggen.

Helemaal niet goed!

Beste Helemaal niet goed,

Veel mensen zeggen tegenwoordig ‘Geen probleem’ als antwoord op een bedankje. Het is een mode-uitdrukking, overgenomen uit het Amerikaans: ‘No problem’. Ook ‘Helemaal goed’, ‘Super’ en ‘Klopt’ zijn mode-uitdrukkingen. Tegen dit soort populair taalgebruik is geen kruid gewassen. Mensen, vooral jongeren, nemen het automatisch van elkaar over, omdat ze het gelikt en spontaan vinden klinken, en er valt niets tegen te doen, behalve uitkijken dat je het zelf niet ook gaat zeggen. Ik kan u alleen maar aanraden om u er niet aan te storen. Ik ben het met u eens dat ‘Helemaal goed’ niet om aan te horen is (ik zou bijna zeggen: ‘Ik ben er helemaal klaar mee!’, ware het niet dat ik dan het irritante bestrijd met het irritante), maar mensen praten nu eenmaal zoals ze praten en ze bedoelen het niet kwaad.

Eerder gestelde vragen aan Beatrijs zijn terug te lezen in het dossier ‘Moderne Manieren’.

Deel dit artikel