Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Is een bankemployee wel geschikt voor de operatiekamer?

Samenleving

Marco Visser

Orthopedisch chirurg in de operatiekamer. © Werry Crone

De zorg zit met een schreeuwend personeelstekort. Kan ze het gat dichten met willekeurig wie?

De komende vier jaar moeten ziekenhuizen, verpleeghuizen, ggz-instellingen en andere zorgorganisaties op zoek naar ruim 100.000 extra medewerkers om de personeelstekorten aan te vullen. Zij komen deels van de scholen, deels uit andere sectoren. 

Lees verder na de advertentie

Maar kan dat wel, van een bank naar het ziekenhuis, of van een boekwinkel naar het verpleeghuis? En welke karaktereigenschappen moet een medewerker in de zorg hebben?

Wassen en aankleden bepalen het imago van de zorg, maar de meeste medewerkers in de zorg doen dat niet

In de vacatures komt een aantal eigenschappen vaak terug. Empathisch vermogen, sociale vaardigheid, communicatief, flexibel en zelfstandig zijn. “Er is veel mogelijk voor verschillende mensen”, zegt Wilma Jansen, van samen Voor Betere Zorg (VBZ), dat in Noord-Holland (toekomstig) zorgpersoneel begeleidt. “Er zijn grote verschillen tussen cliënten in de zorg. Daardoor verschilt het nogal wat of je begeleider bent bij een jongerencentrum of  verpleegkundige op een operatiekamer. Waarom zou iemand met een mbo- of hbo-opleiding die nu een administratieve baan heeft maar altijd al droomde over de zorg, de stap niet kunnen maken naar een opleiding en alsnog mbo- of hbo-verpleegkundige worden?", vraagt Jansen zich af.

Beetje vroeg

Maar wil het een beetje lukken, om mensen van andere sectoren naar de zorg te begeleiden? “Die beweging is net op gang gekomen”, zegt Jansen. “We zien hier en daar een instroom vanuit de bancaire sector, maar het is te vroeg om daar uitspraken over te doen.”

Directeur Leon Lemeer van de regionale arbeidsmarktorganisatie Zorg aan Zet, ziet belangstelling vanuit allerlei sectoren. “Ook uit sectoren waarvan je het niet verwacht, zoals de bouw.” 

Hart voor de zorg

Het belangrijkste is volgens hem dat de zij-instromers hart voor de zorg hebben. “Als wij zij-instromers benaderen en er komen honderd geïnteresseerden op een voorlichtingsbijeenkomst af, dan houden we er ongeveer tien tot vijftien mensen over die echt in de zorg aan de slag willen. Mensen hebben een bepaald idee over werken in de sector. Tijdens de voorlichting geven wij het eerlijke beeld, met de nachtdiensten en weekenddiensten, de lichamelijke en fysieke belasting en de werk en privébalans.”

Ook VBZ houdt samen het UWV en zorgwerkgevers voorlichtingsbijeenkomsten zodat belangstellenden weten wat er allemaal mogelijk is. “We zetten loopbaancoaches in waardoor mensen bij zichzelf kunnen nagaan: wat past het beste bij mij”, zegt Jansen. “Voor een functie in het jongerenwerk heb je net iets anders nodig dan werken in de gehandicaptenzorg.”

Salaris

De arbeidsvoorwaarden zoals het salaris zal potentiële medewerkers niet afschrikken. In beroepen met een vergelijkbaar opleidingsniveau verdienen medewerkers vaak minder. Een administratief medewerker op mbo-niveau met 5 jaar ervaring bijvoorbeeld verdient bruto gemiddeld 2240 euro, zo is te lezen op de website van Loonwijzer. Een baliemedewerker bij een bank met hetzelfde opleidingsniveau en werkervaring zit op 2300 euro terwijl een mbo-verpleegkundige gemiddeld 2800 euro bruto verdient.

Belangstelling voor de zorg kan ook ontstaan door ervaringen in de privésituatie. Als kinderen of ouders te maken krijgen met ziekte of aandoeningen, zien zij van binnenuit wat de waarde is van werken in de zorg, stelt Jansen. “Hoe mooi is het niet om daar dan ook zelf een bijdrage aan te kunnen leveren.”

Vanuit de zorg naar de detailhandel

Sociale vaardigheden en communicatief vaardig, dat zijn belangrijke overeenkomsten tussen werken in winkels of de horeca en de zorg. De zorgtaken vereisen wel een kennis van ziekten en protocollen en de kunde om een patiënt te behandelen. Dat kan via (verkorte) mbo-opleidingen of een 3 tot 4-jarige opleiding tot hbo-verpleegkundige. Daarnaast zijn er voldoende banen waar medewerkers geen zorgtaken uitvoeren en een intensieve opleiding niet nodig is. Zo zoeken verpleeg- en verzorgingshuizen gastvrouwen, een functie die ook mannen mogen beoefenen. Zij helpen met koken, organiseren borrelmomenten en zetten andere activiteiten op.

Vanuit de Kijkshop

Minister van volksgezondheid Hugo de Jonge deed onlangs een oproep aan de curatoren van het failliete Kijkshop om het personeel te monsteren voor een baan in de zorg. In totaal staan ongeveer 400 medewerkers van de winkelketen op straat. Tot nu toe zijn er drie bijeenkomsten gehouden voor het oud-personeel dat naar de zorg wil. Ongeveer 70 personen kwamen daar op af. Zij konden na de bijeenkomst kiezen voor een één op één gesprek over hun toekomstmogelijkheden.

Vanuit weggereorganiseerde banen

Afgelopen jaren zijn tienduizenden medewerkers ontslagen. Vaak ging het om thuishulpen die te laag waren opgeleid voor de steeds complexere zorgtaken. Zij kunnen terugkeren in de zorg omdat in de zorg een beweging gaande is om functies veranderen. Organisaties willen dat zorgpersoneel ook echt zorg verleent en laten andere taken, zoals declareren, over aan nieuw aan te trekken servicemedewerkers. Zorgorganisaties kunnen personeel met een lagere mbo-opleiding ook inzetten in de langdurige zorg. Deze mensen hebben aandacht nodig waar hoger opgeleid personeel weinig tijd voor heeft. Zo komt de groep die eerder werd ontslagen weer in beeld. 

Lees ook: 

Het UWV en CBS maken vandaag bekend hoe het ervoor staat met het enorme tekort in de zorg, vooral door de vergrijzing in de sector.

Gemiddeld zitten zorgorganisaties elke maand met een tekort aan 10.000 medewerkers. Dat is twee keer zoveel als vorig jaar.

Deel dit artikel

Wassen en aankleden bepalen het imago van de zorg, maar de meeste medewerkers in de zorg doen dat niet