Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Inschatting arts net zo belangrijk als protocollen

Home

Lidwien Dobber

Zelfs als drie klinische studies uit de VS zeggen dat een pil werkt, hoeft dat voor mijnheer Visser uit Zevenaar niet te gelden. Daarom moet ook de ervaring van de behandelend arts en de wens van de patiënt zwaar wegen. © anp

Wetenschappelijk bewijs voor de werking van een medische behandeling is maar het halve verhaal.

Artsen en verpleegkundigen moeten hun zorgpraktijk op veel meer stoelen dan alleen wetenschappelijk bewijs, vindt de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Het is een illusie dat evidence based practice, zoals dat in het jargon heet, de basis is voor goede zorg. Geef zorgverleners de ruimte om hun onzekerheid te omarmen, daar komen ze verder mee, schrijft de raad in een advies aan kabinet dat vandaag uitkomt.

Lees verder na de advertentie

Die nadruk op wetenschappelijk bewijs heeft sinds eind vorige eeuw een grote vlucht genomen, aldus de Raad. Bewijs geeft houvast. Een arts heeft nu strakke protocollen. Als hij die volgt hoeft hij niet te vrezen voor de tuchtraad. En zorgverzekeraars, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het ministerie voor volksgezondheid hebben nu meetbare criteria waar ze zorgverleners op kunnen afrekenen.

Maar meer dan schijnzekerheid is het niet, zegt Jan Kremer, lid van de raad en hoogleraar voortplantingsgeneeskunde aan het Radboudumc in Nijmegen. Zelfs als drie klinische studies in de VS zeggen dat een pil werkt, of een behandeling effectief is, wil dat niet zeggen dat meneer Visser uit Zevenaar er baat bij heeft. Misschien is hij veel ouder dan de mensen op wie de behandeling is uitgetest, drinkt hij meer, of is hij simpelweg van het verkeerde geslacht. Medicatie die patiënten met osteoporose voor botbreuken moet behoeden, om maar wat te noemen, is alleen getest op vrouwen en niet op mannen.

Context, daar gaat het om, vindt de raad. Maak dat tot fundament van zorg. Onder context vat de raad óók wetenschappelijk bewijs, zegt Kremer, maar daarnaast de ervaring van de arts, morele dilemma's en wat de buitenwereld daarvan vindt en natuurlijk de wensen van de patiënt.

Want leest een 45-jarige met kanker op de site van zijn ziekenhuis dat patiënten die daar worden behandeld een grote kans hebben om na vijf jaar nog in leven te zijn, dan geeft hem dat vast hoop, zegt Kremer. "Maar is die patiënt tachtig jaar, heeft hij er vrede mee dat het leven afloopt en wil hij vooral sterven met zo min mogelijk pijn, dan krijgt hij geen goede zorg als zijn arts nog eens vijf levensjaren nastreeft."

De arts heeft veel kennis, die hoort de patiënt, zegt Kremer. Dat doet ertoe. Maar nee, de raad wil zeer beslist niet terug naar de paternalistische dokter van weleer, die deed wat hem goeddunkte omdat hij de wijsheid in pacht had, benadrukt hij. "We willen een stap vooruit."

Zorgverleners moeten hun onzekerheid over wat goede zorg is omarmen, schrijft de raad, en de buitenwereld van harte uitnodigen om mee te denken. En toezichthouders moeten dat waarderen. Kremer: "Als een verpleeghuis een kwaliteitsverslag schrijft, dat bespreekt met de cliëntenraad, met de gemeente en het Zorgkantoor en met een verbeterplan komt, zou ik als toezichthouder niets meer hoeven weten. Dan zit het goed."


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel