Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

In Delft college volgen aan Chinese universiteit

Samenleving

Gerrit-Jan Kleinjan

Studenten van drie Nederlandse universiteiten kunnen vanaf januari online vakken volgen in het buitenland. © ANP

Een student uit Delft hoeft de stad niet meer uit om college te lopen in Hongkong. Studenten van drie Nederlandse universiteiten kunnen vanaf januari vakken volgen bij universiteiten in Australië, China en Zwitserland. Nieuw is dat de erkenning van punten geregeld is en studenten de tentamens gewoon aan hun eigen universiteit maken.

"Op deze manier kunnen we studenten die om wat voor reden niet naar het buitenland gaan, toch de mogelijkheid bieden vakken te volgen bij de beste hoogleraren van andere universiteiten", zegt woordvoerder Karen Collet van de TU Delft die afgelopen jaar al experimenteerde met deze vorm van onderwijs. 

Lees verder na de advertentie

Naast Delft doen in Nederland ook de universiteiten in Wageningen en Leiden mee. Ze hebben met zes andere instellingen (in Lausanne, Hongkong en drie in Australië) afspraken gemaakt dat studenten online vakken kunnen volgen, tentamens maken en dat de punten meetellen.

Studenten kunnen nu online vakken volgen bij de beste hoogleraren in andere landen

De afspraken zijn voor drie jaar gemaakt en worden dan geëvalueerd. Een van de problemen waartegen de universiteiten mogelijk aanlopen is de manier van tentamens maken. Hoe weet je of een student ver weg zijn tentamen zelf maakt, geen extra hulp inroept of zijn boeken niet gewoon openslaat? "Om die reden hebben we afgesproken dat een student onder toeziend oog van een surveillant zijn tentamen maakt."

Nuffic, de organisatie die zich bezighoudt met internationalisering van het onderwijs, ziet dat universiteiten vaker op zoek gaan naar mogelijkheden om op deze manier een 'buitenlandse' studie aan te bieden. "In Engeland is deze vorm al vaker gebruikelijk, in Nederland heb ik het nog niet eerder op deze schaal en echt geïntegreerd in het onderwijsprogramma gezien", zegt een woordvoerder.

Nederlandse studenten en universiteiten kijken meer en meer over de grens. Inmiddels bezoekt een kwart van de studenten tijdens de studie voor korte of langere tijd een buitenlandse instelling.

Lees ook: Chinese campus zorgt voor verdeeldheid in Groningen

Deel dit artikel

Studenten kunnen nu online vakken volgen bij de beste hoogleraren in andere landen