Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ik wil niet dat mijn dochter bij haar buurmeisje slaapt, hoe leg ik dat uit?

Samenleving

Beatrijs Ritsema

Moderne Manieren - Vrienden en familie © Nanne Meulendijks
moderne manieren

Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Lees verder na de advertentie

Mijn dochter van acht speelt graag met ons buurmeisje van dezelfde leeftijd. En ze logeert graag bij vriendinnetjes die ook geregeld hier logeren. Maar de vader van het buurmeisje is alcoholist en is een regelmatige harddrugsgebruiker. Daarom willen we niet dat onze dochter daar slaapt, hoewel de buurvrouw erg aardig is. Als we de vraag krijgen of er gelogeerd kan worden, houden we de boot af door te zeggen dat het niet uitkomt of dat ons kind te moe is. Deze smoesjes beginnen zowel bij de buren als onze dochter op te vallen. Er kan altijd overal gelogeerd worden, behalve bij de buren. Hoe zorg ik ervoor dat mijn dochter begrijpt dat logeren bij de buren er niet in zit zonder dat we kwaad spreken over de ouders van het buurmeisje? En hoe leg ik dit de buren uit?

Logeren bij de buren

Beste Logeren bij de buren,

Praat met de buurvrouw. U noemt haar een aardige vrouw, u staat kennelijk op redelijk goede voet met haar. Bespreek uw tegenzin om uw dochter bij haar dochter te laten logeren in het licht van het alcoholisme en drugsgebruik van de heer des huizes. Misschien staat onomstotelijk vast dat er bij de buurman sprake is van verslavingsproblematiek op verschillende fronten - dan zal de buurvrouw begrip hebben voor uw logeerbezwaar. Maar misschien klopt het beeld van drankzucht en harddrugs niet en in dat geval kan de buurvrouw maar beter op de hoogte zijn hoe haar gezin te boek staat. Het is in elk geval goed om dit punt met haar aan de orde te stellen. Ongeacht de uitkomst van dit gesprek valt er veel voor te zeggen om het logeren van en bij het buurmeisje te minimaliseren. Er is geen reden voor. De meisjes kunnen naar believen met elkaar spelen, desnoods tot vlak voor bedtijd, en daarna in hun eigen huis slapen. Er zit geen meerwaarde aan het logeren. Integendeel: de kinderen liggen de halve nacht te keten en zijn de dag daarna niet te genieten. Als u het logeren van en bij het buurmeisje afschaft, hoeft u ook niet meer aan uw dochter uit te leggen waarom ze niet bij de buren mag slapen. Dan gebeurt het gewoon helemaal niet meer.

Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com

Alle afleveringen van Moderne Manieren zijn terug te lezen in ons dossier. 

Deel dit artikel