Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ik wil mijn naam veranderen, moet ik dat officieel meedelen?

Samenleving

Beatrijs Ritsema

© Nanne Meulendijks
Moderne manieren

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Lees verder na de advertentie

Bij mijn geboorte hebben mijn ouders mij een doopnaam gegeven en een roepnaam. Dit zijn verschillende namen. Ik heb altijd een hekel gehad aan mijn roepnaam en gebruik sinds een aantal jaar mijn doopnaam. Ook om verwarring in het buitenland te voorkomen aangezien mijn doopnaam in mijn paspoort staat. Het resultaat is nu dat een aantal mensen mij als Roepnaam kent en een aantal mensen als Doopnaam. Ik wil daar vanaf en mijn doopnaam gaan gebruiken. Hoe pak ik dat aan? Moet ik dat officieel meedelen? En is een berichtje in WhatsApp dan genoeg? Of een e-mail? Of komen mensen er vanzelf wel een keer achter als ik bijvoorbeeld een kaartje stuur?

Veranderen van naam

Beste Veranderen van naam,

Maak er een officiële mededeling van voor uw hele vrienden- en kennissenkring. E-mail lijkt dan het beste medium, omdat een e-mail net wat meer aandacht krijgt dan een Whatsappje. Een collectief verstuurd bericht is handiger dan allemaal aparte appjes of kaartjes. Ga er even voor zitten en verzamel alle mensen die u onder uw roepnaam kennen in de adresbalk en schrijf een groepsmailtje, waarin u uw naamsverandering aankondigt. Houd er rekening mee dat de verandering niet onmiddellijk door iedereen wordt overgenomen. Ook als ze hun best doen, zullen mensen die u al lang kennen moeite hebben om u anders aan te spreken dan ze gewend zijn. Vooral familieleden die u al vanaf uw geboorte kennen als Roepnaam zullen er lang over doen, voordat ze Doopnaam geïnternaliseerd hebben. Voor mensen die u korter kent, zal het makkelijker zijn.

Heeft u vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com.

Eerder gestelde vragen aan Beatrijs zijn terug te lezen in het dossier ‘Moderne Manieren’.

Deel dit artikel