Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ik wil de etensresten van mijn buurvrouw niet

Samenleving

Beatrijs Ritsema

© Nanne Meulendijks
Moderne Manieren

Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Lees verder na de advertentie

Af en toe ga ik met een buurvrouw uit eten voor de gezelligheid. Zij heeft al een hele tijd een chronische mondinfectie met blaren. Bij ons laatste etentje legde zij ineens haar stuk vlees waarvan ze al gegeten had op mijn bord in mijn sla. Ze vond het voor zich zelf te veel en nam aan dat ik het dan wel zou opeten. Dit vlees heb ik niet aangeraakt en de sla waarin het lag ook niet meer. Jammer, want het was erg lekkere sla.

Ik zei dat ik genoeg had aan mijn eigen gerecht en vervolgens sneed zij - op mijn bord! - nog een paar stukjes vlees af om bij nader inzien toch zelf op te eten. Ik stond paf. Ik wil dit niet meer meemaken, maar ben bang iets te zeggen, dan komt er ruzie. Ze zegt altijd wel dat haar kwaal niet besmettelijk is, maar het is toch geen leuk idee. Hoe kan ik dit het beste oplossen?

Ik ben toch geen vuilnisbak?

Beste Ik ben toch geen vuilnisbak,

Of iemand nu wel of geen chronische mondinfectie heeft, het is nooit, en ik herhaal: nooit, gepast om zonder toestemming voedsel van je eigen bord over te hevelen op andermans bord.

Dus u had daar best iets over kunnen zeggen tegen uw buurvrouw. Bijvoorbeeld, toen ze aanstalten maakte om haar vlees op uw bord te dumpen: 'Nee, dank je, ik heb meer dan genoeg aan mijn eigen eten.' Of u had, toen ze haar vlees onverhoeds bij u deponeerde, het onmiddellijk weer terug kunnen plaatsen, terwijl u zei: 'Nee, dank je, ik heb hier geen behoefte aan.' Daar had heus geen ruzie van hoeven te komen. Als zij haar eten niet op krijgt, betekent dat niet dat u het moet opeten. Ze kan zoveel laten liggen op haar eigen bord als ze wil.

Beatrijs Ritsema schrijft over moderne etiquette. Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com.

Alle afleveringen van Moderne Manieren zijn terug te lezen in ons dossier. 

Deel dit artikel