Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Idealistisch woonproject bij Almere mag ontruimd worden

Samenleving

Kristel van Teeffelen

Het idealistische woonproject van Diamondiaal in Almere moet op 16 april ontruimd worden. © Bram Petraeus

De ontruiming van woningen in Oosterwold mag doorgaan. Huurders stapten naar de rechter om uithuiszetting dinsdag te voorkomen. Tevergeefs, de rechtbank besluit er geen stokje voor te steken. Pas later volgt de motivering van die beslissing. 

Het gaat om woningen die deel uitmaken van een idealistisch project op een terrein aan de oostzijde van Almere. Vluchtelingen en mensen met een kleine portemonnee kunnen wonen in wat een ecologisch dorp moet gaan worden. Maar Diamondiaal, de organisatie die het idee ontwikkelde en de woningen verhuurt, heeft een huurachterstand bij woonfonds Meerwonen, dat de grond aankocht en de bouw ­financierde. Ook zijn er afspraken geschonden. Zo worden sommige kamers niet per stuk verhuurd, zoals het idee was, maar zijn er zelfstandige appartementen gecreëerd.

Lees verder na de advertentie

Meerwonen eist van Diamondiaal dat alle gebouwen en het terrein leeg worden teruggegeven. Bewoners probeerden de ontruiming vrijdag bij de rechtbank Midden-Nederland te voorkomen, maar krijgen dus geen gelijk. Omdat er haast bij was, deed de rechtbank maandag al uitspraak, nog zonder uitgebreide uitleg over de beslissing. 

Hoeveel mensen nu precies hun huis kwijtraken, is onduidelijk. Volgens Diamondiaal gaat het om 48 volwassenen en 46 kinderen, onder wie een aantal baby’s. Bij de ­gemeente zijn 26 volwassenen en 18 kinderen ingeschreven. Meerwonen gaat weer uit van andere aantallen. De organisatie zegt dat ze mensen die voldoen aan de verhuurcriteria een nieuw huurcontract aanbiedt.

De bewoners die niet vrijwillig vertrekken, worden dinsdag onder politiebegeleiding door de deurwaarder uit huis gezet.

Lees ook:

Dit ecologische dorp in Almere begon als utopie, maar eindigt als een drama

Tientallen kwetsbare mensen, onder wie vluchtelingen, kinderen en mensen met een psychische problematiek, moeten hun woning uit. Wat ging er mis?

Deel dit artikel