Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Homostellen verdelen taken gelijker

Home

Hanne Obbink

© Photo News

Homo- en lesbische stellen hebben betaald werk en huishoudelijke taken gelijker verdeeld dan heterostellen. 

Mensen die samenwonen met iemand van hetzelfde geslacht, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau in een verkennend onderzoek, lijken meer los te komen van traditionele rolpatronen rond de taken van mannen en vrouwen.

Lees verder na de advertentie

Dat geldt allereerst voor hun opvattingen. Homo’s en lesbo’s vinden minder vaak dan mannen en vrouwen in een heterorelatie dat vrouwen nu eenmaal geschikter zijn voor zorg dan mannen. Ook hechten ze er meer belang aan dat beide partners even veel bijdragen aan het huishoudinkomen. Het zou goed zijn als moeders meer zouden werken dan ze nu vaak doen, vinden homo- en lesbische stellen ook.

Traditionele rolopvattingen

Maar opvallend genoeg gaan ook homo’s en lesbo’s ervan uit dat vaders idealiter méér uren werken dan moeders – kennelijk, stelt het SCP vast, zijn traditionele rolopvattingen ook onder homo’s en lesbo’s hardnekkig.

Lesbische vrouwen vinden hun eigen werk ook minder belangrijk dan mannen. In gesprekken die de SCP-onderzoekers voerden, kregen zij van vrouwenstellen veel vaker dan van mannenstellen de opmerking te horen dat ‘werk niet alles is’ en dat het ‘belangrijk is om tijd vrij te maken voor thuis en jezelf’.

Die opvatting vertaalt zich ook in de praktijk. Vrouwen in een lesbische relatie werken per week weliswaar gemiddeld zeven uur meer dan vrouwen uit een heterostel, maar ze werken veel minder dan mannenstellen. Bij mannenstellen werken beide partners vaak fulltime; de partners in vrouwenstellen kiezen liever allebei voor een deeltijdbaan, ook als ze geen kinderen hebben.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie