Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hoera, we krijgen niet langer mínder vertrouwen in de economie

Samenleving

Niels Markus

© ANP

Zou de lentezon ermee te maken hebben? Het uitstel van de brexit, of de successen van Mathieu van der Poel? Feit is dat de val van het consumentenvertrouwen gestuit is.

Voor het eerst in acht maanden bleef de stemming onder Nederlanders over de stand van de economie gelijk, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren. Overigens heeft het goede weer van de afgelopen dagen daar in ieder geval niets mee te maken: de cijfers van het statistiekbureau zijn gecorrigeerd voor de seizoenen.

Lees verder na de advertentie

Het vertrouwen krijgt van het CBS het cijfer -3. Dat klinkt vrij kil, maar dat ligt op het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Het cijfer lag in 2017 en 2018 wel een stuk hoger; exact een jaar geleden waardeerde het CBS het consumentenvertrouwen met een zonnige 25 punten.

Overigens tastte het CBS de afgelopen maanden in het duister over de redenen van de daling en van het negatieve vertrouwenscijfer. Voorlopig groeit en bloeit de economie nog, de werkloosheid is zelden zo laag geweest. In andere Europese landen bleef het consumentenvertrouwen het afgelopen jaar bovendien onverminderd hoog.

Bij het CBS zou het niemand verbazen als het vertrouwen in de economie de komende maanden weer gaat stijgen. Betekent dit dat we de komende dagen allemaal weer de deur uit gaan om nieuwe bankstellen en televisies te kopen? Dat valt te bezien. De bereidheid om grote aankopen te doen is met een fractie toegenomen, schrijft het CBS. Het is alleen de vraag of ze dat ook werkelijk zullen merken op de meubelboulevards.

Lees ook:

Consumentenvertrouwen duikt onder het nulpunt

Voor het eerst in vier jaar slaat de gevoelstemperatuur van de Nederlandse economie uit in de min. Het consumentenvertrouwen komt in februari uit op -2, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Deel dit artikel