Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hoe voorkom ik dat ik als weduwe zonder kinderen vereenzaam?

Samenleving

Beatrijs Ritsema

© Nanne Meulendijks
Moderne Manieren

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Lees verder na de advertentie

Als weduwe (80) zonder kinderen weet ik dat je zelf initiatieven moet nemen om niet te vereenzamen. Ik doe dan ook mijn best als vrijwilliger op verschillende terreinen en ik doe moeite om mijn sociale contacten te onderhouden. Soms doen zich daarin teleurstellingen voor. Voorbeeld: ik ben bevriend met een vrouw die ik jarenlang heb bijgestaan tijdens het ziekbed van haar man. Na zijn overlijden zagen we elkaar minder frequent, maar nog wel met enige regelmaat. 

Nu komt er zelfs geen kaartje of telefoontje meer bij mijn verjaardag, terwijl wederzijds bezoek altijd de traditie was. Perplex stond ik toen ze bij een toevallige ontmoeting zei: ‘Ja, ik weet wel dat je jarig bent geweest, maar ik heb het te druk met mijn kinderen en kleinkinderen’. Ik had natuurlijk moeten zeggen: ‘Fijn voor je, al die contacten!’ Mijn reactie was: ‘Je hebt mij dus van je lijstje geschrapt?’ En daarmee zou voor mij de kous af moeten zijn. Ik twijfel: beseft ze wel hoeveel pijn dit doet? Moet ik dit bespreken? Of moet ik het maar laten zitten.

Een koude schouder

Beste Een koude schouder,

Uw reactie op de onattente vriendin was perfect! Ik zou niet weten hoe u het beter had kunnen formuleren dan: ‘Je hebt me dus van je lijstje geschrapt?’ Hiermee legt u de vinger precies op wat er mis is. Uw vriendin had het druk met haar kinderen en kleinkinderen. Dat geldt voor wel meer ouderen, maar dat betekent niet dat ze hun eigen vrienden en vriendinnen mogen verwaarlozen. Uw gewonde reactie had uw vriendin ertoe aan moeten zetten om zich te verontschuldigen: ‘Nee, sorry, natuurlijk heb ik je niet geschrapt, het spijt me, laat me het goedmaken, kom je volgende week bij me langs? Laten we iets afspreken!’ Of woorden van gelijke strekking.

Het is vreemd dat uw vriendin niet inhoudelijk op uw weeklacht inging. Dat bevestigt haar ongeïnteresseerdheid in u alleen maar extra. Zij zou het zich toch moeten aantrekken dat u zich door haar tekortgedaan voelt? Maar kennelijk vindt ze dat geen punt. Kortom, zij is vooral in zichzelf geïnteresseerd en nauwelijks in u. Ik vrees dat u van haar weinig meer te verwachten hebt en dat praten geen zin heeft, want dat hebt u al gedaan.

Heeft u vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com.

Eerder gestelde vragen aan Beatrijs zijn terug te lezen in het dossier ‘Moderne Manieren’.

Deel dit artikel