Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hoe vermijd ik onenigheid over geld bij cadeaus voor de kleinkinderen?

Samenleving

Beatrijs Ritsema

© Meulendijks Nanne
Moderne Manieren

Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Lees verder na de advertentie

We hebben vier kleinkinderen in de leeftijd tussen acht en een jaar. Bij verjaardagen geven we ze een passend oma-en-opa-cadeau: speelgoed, een leuk kledingstuk, een gadget of iets dergelijks. Als ze wat ouder zijn, mogen ze als cadeau een dagje uit naar een bestemming naar eigen keuze, dierentuin of pretpark, desgewenst gecombineerd met een logeerpartij. Binnenkort wordt het vierde kleinkind twee. Er is een overvloed aan speelgoed en kleding in huis.

We dachten dus aan iets heel anders: een spaarpot met een spaarrekening waarin het bedragje wat we gewend zijn te besteden. Moeten we nu voor de andere, oudere kleinkinderen ook een rekening openen? Ik heb het gevoel dat we, als er geld in het geding is, een mijnenveld betreden. Het laatste wat we willen is onenigheid tussen de kinderen. Hoe speel ik op safe?

Schenken of sparen

Beste Schenken of sparen,

Ik denk niet dat het een goed idee is om bij wijze van verjaardagscadeau voor een kleinkind een bedrag op een spaarrekening te storten. Dat is een abstracte, administratieve handeling die geen betekenis heeft voor jonge kinderen. Voor een kinderverjaardag is een concreet cadeautje dat uitgepakt kan worden veel leuker. U kunt natuurlijk altijd een spaarrekening openen voor de kleinkinderen als u die behoefte hebt, maar het is raadzaam om dit onafhankelijk van verjaardagen te doen. Het een heeft niets met het ander te maken. U hoeft niet eens tegen de (klein)kinderen te zeggen dat u een spaarrekening voor ieder hebt. Dat is voor als ze volwassen zijn en dan krijgen ze allemaal hetzelfde bedrag, dus daar hoeft geen ruzie over te komen. Intussen kunt u gewoon een cadeau blijven geven, als ze jarig zijn. Het hoeft geen enorm cadeau te zijn.

Voor een jong kind van onder de tien is het niet zo moeilijk om iets leuks te vinden en vaak hebben ze ook duidelijke wensen. Het doet er niet toe dat hun huis al vol ligt met spullen. De ouders moeten af en toe orde scheppen en dingen weggooien. Vanaf een jaar of tien wordt cadeaus geven moeilijker, omdat kinderen niet meer in speelgoed zijn geïnteresseerd of ingewikkeld te achterhalen computerparafernalia verlangen. Dan kunt u heel goed geld geven, bijvoorbeeld 20 euro, waar ze zelf iets van kunnen kopen of wat ze zelf kunnen sparen.

Een dagje pretpark of dierentuin kunt u ook beter loskoppelen van verjaardagen. Dat kan net zo goed met meer kleinkinderen tegelijk, net als het logeren ook buiten verjaardagen om kan plaatsvinden.

Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com

Alle afleveringen van Moderne Manieren zijn terug te lezen in ons dossier. 

Deel dit artikel