Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hoe Ruben een held werd omdat hij op het nippertje een vrouw van de trein redde

Samenleving

Dirk Waterval

Ruben den Engelse vindt zelf dat hij niets bijzonders deed. © Herman Engbers

Een jongen die een vrouw op een spoorwegovergang redde, ontvangt een van de jaarlijkse heldenpenningen van Pieter van Vollenhoven.

Ruben den Engelse (16) uit Apeldoorn praat er nuchter over. "Er lag daar een oud vrouwtje op het spoor, die was onderuit gegaan. Haar rollator met boodschappen zat vast tussen de rails, de slagbomen waren al gesloten." Drie auto's en een fietser staan erbij en kijken ernaar, maar daar komt Ruben aan, op weg naar school. Zonder er verder over na te denken trekt hij de forse vrouw van die rails af, naar eigen zeggen anderhalve seconde voor de dubbeldekker naar Enschede toeterend langs raast.

Lees verder na de advertentie

En voor die daad krijgt hij vandaag in Rotterdam de Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven Penning uitgereikt, als blijk van waardering voor deze heldendaad. Van Vollenhoven is voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid en deelt de bronzen schijf, waar zijn eigen hoofd in gegraveerd staat, uit aan negen alledaagse helden.

Ruben is daar dus één van, maar als je het hem zelf vraagt, deed hij niets bijzonders. Hij was er zelfs zó nuchter over dat school hem niet geloofde toen hij op droge toon zei dat hij net 'een vrouw het leven had gered'. Nee, hij was gewoon te laat en moest een briefje halen, wat hij zonder mokken deed.

'De trein, de trein!'

Het was omstander Henk Breman uit Terwolde die de voor hem onbekende jongen in de plaatselijke krant met een ingezonden brief op het schild hees. Breman schrijft daarin dat hij uit zijn auto sprong om Ruben toe te schreeuwen: "De trein, de trein!" Die raasde langs en liet Breman aan de grond genageld achter: wat zou hij zien als de intercity eenmaal weg was? Gelukkig waren de twee ongedeerd, en 'de jongen sprong op zijn fiets, waarmee dit incident voorbij was'.

Pas toen de ouders van Ruben dit krantenbericht onder ogen kregen, realiseerden ze zich dat dit over hun zoon moest gaan. Die had een week eerder tijdens het avondeten alleen gezegd dat hij die ochtend nog een oud vrouwtje overeind had geholpen, verder niets. Ook de school moest het nu allemaal wel geloven en trok het te-laatbriefje in.

De schatting is dat zij niet meer dan enkele decimeters van het langs­den­de­ren­de gevaarte afstond

De mevrouw in kwestie, die anoniem wil blijven, wilde aanvankelijk nog haar boodschappen oprapen maar daar was absoluut geen tijd voor. "Ze lag op haar buik", zegt Ruben, "te zwaar voor mij om zo weg te tillen." Door haar snel op de knieën te helpen en haar arm om zijn nek te slaan, wisten de twee weg te komen.

Hoeveel het scheelde of de trein de twee had aangereden? Volgens Ruben schoot de trein ongeveer een meter achter zijn rug langs, en de vrouw sleepte hij áchter zich aan. De schatting is daarmee dat zij niet meer dan enkele decimeters van het langsdenderende gevaarte afstond. "De rollator werd nog geschampt door de intercity." Toen moeder Corine dát hoorde, pas na het krantenbericht dus, heeft ze van schrik twee nachten niet geslapen. Ruben zelf lijkt geen last te hebben van het incident, die maakt zich eerder zorgen om zijn bezorgde ouders.

Deel dit artikel

De schatting is dat zij niet meer dan enkele decimeters van het langs­den­de­ren­de gevaarte afstond