Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hoe passeer je mensen in de bioscoop? Van voren of van achteren?

Samenleving

Beatrijs Ritsema

© Nanne Meulendijks
Moderne manieren

Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Lees verder na de advertentie

In de schouwburg of bioscoop moet ik vaak mensen passeren om mijn zitplaats te bereiken. Ik doe dit altijd met mijn gezicht naar de mensen toe, omdat ik meen ooit geleerd te hebben dat dit volgens de etiquette is. Ook is mijn voorkant minder uitstekend, en is het makkelijker in te schatten hoeveel ruimte ik heb. Ik zie echter dat de overgrote meerderheid van de mensen passeert met hun achterkant naar de zitters toe. Toen ik dit tijdens een borrel ter sprake bracht, waren mijn gespreksgenoten geschokt: volgens hen moeten geslachtsorganen te allen tijde afgeschermd worden van anderen.

Langs een rij lopen

Beste Langs een rij lopen,

Bij het passeren van mensen in een rij beweegt men zich, af en toe ‘sorry’ mompelend, zijwaarts schuifelend met de rug naar het podium, oftewel met het gezicht naar de mensen die noodgedwongen van hun zitplaats zijn opgestaan om een nieuwkomer door te laten. Inderdaad, omdat u dan beter zicht hebt op wat u aan het doen bent en minder snel op tenen trapt. Als er genoeg ruimte is, kunt u zich ook loodrecht op de kijk-richting van het publiek voortbewegen. Dan kijkt u dus naar de zitplaats waarheen u op weg bent en toont u de mensen die u passeert uw linker- dan wel rechterschouder.

Hebt u vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen? Stuur ze naar beste@beatrijs.com

Alle afleveringen van Moderne Manieren zijn terug te lezen in ons dossier. 

Deel dit artikel