Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hoe komt schurft de studentenhuizen binnen? En hoe kom je ervan af?

Samenleving

Ilona Bos

Schurft voelt zich prima thuis in studentenhuizen. © Phil Nijhuis

Beestjes die gangen onder je huid graven. En je ’s nachts ook nog eens wakker houden, omdat de jeuk bijna ondraaglijk is. Zo ondraaglijk dat je tijdens het slapen sokken om je handen moet doen om je huid niet helemaal open te krabben. Ja, we praten over schurft.

De afgelopen jaren lijken er meer schurftuitbraken te zijn. Uit Leiden, Groningen en Utrecht kwamen al meldingen en twee weken geleden was Nijmegen aan de beurt. Hoe kunnen studentenhuizen zorgen dat ze schurft buiten de deur houden?

Lees verder na de advertentie

De boosdoeners van deze enorme jeuk zijn minuscule, witte beestjes, ook wel mijten genoemd. Op hun rug hebben ze stekels die helpen bij het graven van gangetjes door de bovenste laag van de huid. De beestjes zijn onmogelijk met het blote oog te zien. “Ze kunnen wel bruine of rode strepen op de huid achterlaten. Maar dat hoeft niet,” legt Peter Molenaar van de Landelijke Coördinatie Infectiebestrijding uit.“De mijten houden er vooral van om ’s nachts te gaan irriteren en te kruipen. In een warm holletje voelt een mijt zich prettiger.”

Vijftien minuten

Schurft is een besmettelijke infectieziekte. “Mensen moeten op zijn minst vijftien minuten lichamelijk contact hebben, wil de mijt overspringen,” zegt Molenaar. Maar besmetting kan ook via banken, kleding of beddengoed. “Als je in het bed gaat liggen van iemand die schurft heeft, dan heb je kans dat jij het ook krijgt. Mijten zijn van de huid afgevallen en verstoppen zich in beddegoed tot hun nieuwe slachtoffer in het vizier komt.”

Kan je iemand met schurft de hand schudden? Zeker, zegt Molenaar. “Mijten zijn veel te traag om bij het schudden van een hand over te springen.” En helpt heel hard krabben om de eitjes kapot te maken? Nee, zegt Molenaar. “De eitjes nestelen zich dan alleen maar onder de nagels, waardoor je jezelf weer besmet.”

Hoe kunnen studenten de mijten nou buiten de deur houden? “Schurft zit vaak al binnen de deuren,” reageert Molenaar. Wat studenten wel kunnen doen, is elkaar informeren als ze schurft oplopen. Bel degene met wie je vorige week in bed lag of bij wie je uren op de bank hebt gezeten. “Het is net zoals met een soa. De verspreiding gaat minder snel als iedereen elkaar inlicht.”

Molenaar snapt dat dit soms lastig is, omdat studenten zich schamen voor schurft. Mensen met schurft worden gezien als vies en onhygiënisch. “Maar dat is een misvatting. Iedereen kan het krijgen.”

Allemaal tegelijk

En als de beestjes eenmaal binnen je deuren van je studentenhuis zijn? Dan is het zaak om met zijn allen naar de huisarts te gaan en een zalf te vragen om de schurft te bestrijden. Belangrijk is, benadrukt Molenaar, om te proberen op dezelfde dag de zalf te smeren. “Het werkt niet als de ene student smeert op maandag en de ander op donderdag. Dan besmet je elkaar weer.”

En, ook belangrijk: je moet ’s avonds voor het slapen de zalf smeren en de volgende dag pas je vuile kleding en beddengoed wassen. Wat je niet kan wassen, bewaar je minimaal drie dagen in een dichte vuilniszak. De mijten gaan dan dood of zwakken sterk af. “Vaak denken mensen dat ze na het smeren gelijk weer schone kleding aan kunnen trekken. Nee! De zalf heeft een nacht nodig om de mijten te doden. Anders besmet je jezelf weer.”

Om nog meer misvattingen te voorkomen: studenten met schurft kunnen prima bij andere huizen naar binnen. Elkaars hand schudden? Geen probleem. Iemand hoeft ook niet op de grond te zitten. Je kan een laken over een stoel leggen. Probleem opgelost. 

En seks dan? Dan kan je wel een probleem hebben.

In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers. Ook een gezondheidsvraag? Stuur een mailtje naar gezondheid@trouw.nl.

Lees ook:

Een krabbende student? Vermoedelijk schurft

Studenten in Groningen, Leiden, Utrecht en Den Haag worden aan het eind van het studiejaar geplaagd door schurft. Bij de GGD’s in die steden kwamen de afgelopen maanden honderden meldingen binnen van jongeren met jeuk en huiduitslag.

Deel dit artikel