Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hoe ga je om met ouderen die alleen maar praten over hun ziektes en kwaaltjes?

Samenleving

Beatrijs Ritsema

Moderne Manieren - Feest en uitgaan © Nanne Meulendijks
Moderne Manieren

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Lees verder na de advertentie

Op verjaardagen, vooral die van ouderen, hoor ik steeds vaker verhalen over operaties, ziektes, ziekenhuizen en dokters, soms met details die ik écht niet wil horen. Er lijkt op dit gebied weinig terughoudendheid meer te bestaan. Wat te doen? Indammen lijkt te getuigen van weinig medeleven. Weglopen van de borreltafel lijkt onbeleefd. Hoe denkt u hierover?

Te veel ziekteverhalen

Beste Te veel ziekteverhalen,

Ouderen die praten over hun ziektes en kwaaltjes is een even bekend als onvermijdelijk fenomeen. Dit is altijd zo geweest. Misschien komt het tegenwoordig nog meer voor dan vroeger, omdat ziektes niet meer gezien worden als beschamend, maar als iets waar je open over moet zijn. Ouderen hébben nu eenmaal in toenemende mate last van ziektes. Fysiek ongemak kleurt hun leven, dus praten ze erover.

Dat neemt niet weg dat het vervelend is als conversaties volledig gedomineerd worden door klaagverhalen over de kwalen van aanwezigen. Een mogelijke remedie hiertegen is om het onderwerp zowel ruimte te geven als in te perken. Met elkaar bevriende ouderen spreken weleens af om bij sociale gelegenheden een omschreven tijdsperiode te reserveren voor ieders ziektes en kwaaltjes en als de keukenwekker gaat het ergens anders over te hebben. Op die manier kan iedereen stoom afblazen en klagen over de neergang van het leven en kunnen er vervolgens andere, luchtiger onderwerpen aan de orde komen.

Eerder gestelde vragen aan Beatrijs zijn terug te lezen in het dossier ‘Moderne Manieren’.

Deel dit artikel