Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hoe de baas van ProRail handig Jineks kritische vragen pareert

Samenleving

Hans de Bruijn

© ANP, Robin van Lonkhuijsen
Framing

Het gaat sneeuwen. Dus besluiten NS en ProRail dat er minder treinen gaan rijden. Pier Eringa, de baas van ProRail, krijgt kritische vragen over dat besluit van Eva Jinek.

Het is een besluit, zegt Eringa, dat genomen is door vakmensen - die verstand van zaken hebben. Van het weer. Van de rails. Van de treinen. Van de wissels. De bestuurders van NS en ProRail zijn er niet aan te pas gekomen. De staatssecretaris ook niet. Vakkundige professionals nemen dit soort besluiten.

Lees verder na de advertentie

Wat is de kracht van deze framing?

Waarom kan het misgaan?, vraagt Jinek. Nu het goed gaat, verzucht Eringa, vraagt u waar het mis gaat

Een. Het is een besluit van professionals, niet van bestuurders. Voor professionals hebben we vaak sympathie, voor bestuurders en managers heel wat minder. Je luistert dus welwillend naar Eringa.

Twee. Het besluit wordt zo een puur technische aangelegenheid en daarmee min of meer vanzelfsprekend. Als zo veel vakmensen dit voorstellen, wie zijn wij dan om daarvan af te willen wijken?

Drie. Het is een technisch besluit, dus gaan we het over technische details hebben. Eringa begint over stuifsneeuw en plaksneeuw. Over bovenleidingen en wissels. Dat roept het beeld op van een organisatie die weet hoe het zit, die in control is.

Vier. Met zo’n vanzelfsprekend, technisch besluit, maak je het lastig voor de interviewer om nog kritische vragen te stellen. Die worden al snel gezeur.

Waarom kan het misgaan?, vraagt Jinek. Nu het goed gaat, verzucht Eringa, vraagt u waar het mis gaat.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing. Zie ook trouw.nl/framing.

Deel dit artikel

Waarom kan het misgaan?, vraagt Jinek. Nu het goed gaat, verzucht Eringa, vraagt u waar het mis gaat