Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hier zijn we, zeggen de zwarte rolmodellen

Samenleving

Petra Vissers

Lesley Adu en andere achievers bekijken het groepsportret dat zojuist is gemaakt. © Patrick Post
Reportage

Dit zijn de Black Male Achievers. Zwarte mannen die fysiotherapeut zijn, dichter of IT-specialist zijn. Schrijver, predikant of architect; 34 mannen van verschillende leeftijden. Gezamenlijk gingen ze zondag op de foto. 

“Om zwarte jongetjes rolmodellen te laten zien”, zegt dichter Gershwin Bonevacia, een van de initiatiefnemers. “Zij kunnen óók fysiotherapeut worden, of accountant.”

Lees verder na de advertentie

Hij en mede-initiatiefnemer Emmanuel Agyekum (sales executive) willen met de foto ook laten zien dat zwarte mannen overal werken en succesvol zijn. “We zijn niet allemaal voetballers of rappers”, zegt Bonevacia. “Talkshows kunnen zwarte mannen ook uitnodigen om over andere onderwerpen te praten.” 

De rolmodellen verschijnen zondagochtend allemaal in black tie in Amsterdam. De een met alles erop en eraan, de ander met een iets vrijere interpretatie van de dresscode. Ze vragen elkaar of de strikjes netjes zitten, de jasjes recht en moeten van Bonavacia allemaal even een kledingcheck door. 

Succesvolle zwarte mannen, die mogen ook weleens gevierd worden

sociaal werker Danny Hardjopawiro

Dan is het tijd voor de foto's. Eerst lachend, dan serieus. Eerst binnen, dan buiten. Er worden grappen gemaakt. De lelijkste mannen moeten vooraan, grijnst Agyekum. Als een voorbijganger zich verontwaardigd afvraagt of alle Black Male Achievers zwart moeten zijn, wordt er ook maar gelachen.

Vieren

Het is mooi om alle mannen zo bij elkaar te zien, zegt sociaal werker Danny Hardjopawiro. “Succesvolle zwarte mannen, die mogen ook wel eens gevierd worden.” Je ziet mannen van kleur weinig op televisie, voegt predikant Oliver Yeboah daar aan toe, en dan is het leuk om er nu meer dan dertig in een keer te ontmoeten. 

De Black Male Achievers poseren voor de foto. © Patrick Post

Die pakken en strikken, dat leek Bonevacia mooi, zegt hij in eerste instantie. “Gewoon voor het beeld.” Maar er is nog een reden. “Als zwarte man straal je toch wat anders uit dan als zwarte vrouw”, zegt hij. “Daar moeten we bedacht op zijn. Ik kan niet zomaar ‘s avonds op straat vragen of ik iemands telefoon mag lenen, daar moet ik beter over nadenken dan vrouwen of witte mannen. Daarom hebben we ook gevraagd aan iedereen om in black tie te komen, daarmee straal je iets uit.” Verder wil hij ook gewoon een leuke foto, een leuke ochtend waarin iedereen leuke gesprekken heeft en kan netwerken. “We zijn positief, dat vind ik belangrijk.”

Andere ervaringen

En waarom alleen maar mannen, waar zijn de zwarte vrouwen? Bonevacia: “De ervaringen van zwarte vrouwen zijn anders dan die van zwarte mannen. Ze zijn ook al beter vertegenwoordigd, op televisie en in de Kamer. Daarbij is er al een keer zo’n soort foto gemaakt van vrouwen, voor de albumcover van Sabrina Starke (Nederlandse zangeres, red.).  Daar hebben we ons wel een beetje door later inspireren. Maar die vrouwen droegen toen allemaal zwart tegen een zwarte achtergrond. Dat dat kunnen wij niet doen, ik ben bang dat het dan te intimiderend overkomt.”

De foto's worden komende week druk gedeeld via sociale media, is de afspraak. Ze zijn verder onderdeel van een tentoonstelling in het Amsterdamse museum Oscam in 2019. Zondag is er,  in het kader van de Black Achievement Month, een Black Male Achievers evenement in Amsterdam.

Lees ook:

Noah Stewart: ‘Het gevoel dat ik mij als zwarte tenor dubbel moet bewijzen, is er altijd’

Hij ziet eruit als een basketballer, maar Noah Stewart is operazanger. Bij de Nederlandse Reisopera debuteert hij in Puccini’s ‘Tosca’. ‘Het gevoel dat ik mij als zwarte tenor dubbel moet bewijzen, is er altijd.’

Een ruimte vol witte mensen, met een lege cirkel om de enige zwarte vrouw heen

‘U bent eigenlijk heel aardig. En vrolijk’, zei een lezeres tegen columniste Seada Nourhussen tijdens het lezersfestival van Trouw.

Deel dit artikel

Succesvolle zwarte mannen, die mogen ook weleens gevierd worden

sociaal werker Danny Hardjopawiro