Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het paasei heeft een wrange nasmaak voor de Afrikaanse teler

Samenleving

Johan van Heerde

Boerencoöperatie Ecojad in Ivoorkust heeft een Fairtrade-certificaat. © TR BEELD

Vanwege de gekelderde cacaoprijs leven Afrikaanse cacaoboeren in armoede, waarschuwt Fairtrade Nederland.

De pepernoten waren nog niet uit de schappen verdwenen of de chocoladepaaseieren lagen al klaar. In alle soorten en maten, soms Fairtrade maar soms ook niet. Over vijf weken viert Nederland het paasweekeinde met de zoete smaak van chocolade-eieren. Maar door de aanhoudende crisis in de cacaosector laten deze paaseieren bij Afrikaanse boeren vooral een wrange nasmaak achter.

Lees verder na de advertentie
Door de lage prijs leven boeren in armoede en nemen kinderarbeid en migratie toe

Peter d'Angremond

Tot en met morgen vindt in Amsterdam de zesde editie van de chocoladebeurs Chocoa plaats. Fairtrade Nederland, ook bekend als stichting Max Havelaar, grijpt het evenement aan om de positie van cacaoboeren in Afrika onder de aandacht te brengen. Die is alarmerend, zegt Peter d'Angremond, directeur van de stichting. De reden is simpel: de veel te lage prijs van cacao die vorig jaar ook nog eens kelderde.

In april vorig jaar dook de prijs van cacao voor het eerst in twaalf jaar onder de twee dollar per kilo en steeg sindsdien niet of nauwelijks meer. Kleine Afrikaanse boeren moeten het met een nog lager inkomen doen dan voorheen. De daling van de toch al lage prijs komt onder meer door een overschot van cacao op de wereldmarkt. De vraag naar chocolade uit opkomende economieën als China en India is overschat waardoor er te veel cacao wordt geproduceerd.

Tekst loopt door onder de afbeelding

© Trouw SS | Bron: icco.org

Cacao-crisis

"Er is sprake van een regelrechte cacao-crisis. Door de lage prijs leven boeren in armoede en nemen kinderarbeid en migratie toe", zegt d'Angremond. Volgens de directeur van Fairtrade Nederland moet er snel iets gebeuren. "Als ik over de Kalverstraat loop, lukt het niet om iemand te vinden die aan armoede en kinderarbeid wil bijdragen, maar door goedkope chocola te kopen doen mensen dat wel."

Er is één woord dat bedrijven niet willen horen als er wordt gesproken over een oplossing, en dat is de prijs

Peter d'Angremond

Fairtrade probeert boeren te organiseren in coöperaties met een gezamenlijk Fairtrade certificaat. De boeren weten zich verzekerd van een vangnet: een minimumprijs die gehanteerd wordt als mondiale marktprijzen te laag zijn. Daarnaast ontvangen ze een premie die ze als collectief kunnen investeren in scholing of infrastructuur. Sommige merken kopen inmiddels cacao - gedeeltelijk - volgens Fairtrade standaard in, zoals supermarktketen Plus voor zijn huismerk. Maar nog veel meer bedrijven doen dat nog niet.

Boeren staan machteloos, zegt d'Angremond. "Fairtrade boeren hebben geen garantie dat al hun cacaobonen worden afgenomen volgens Fairtrade voorwaarden, meestal is dat maar een klein percentage van de totale opbrengst. De overige oogst moeten ze tegen de veel te lage marktprijs verkopen. Er is iets in de keten helemaal mis, economisch gezien kan het niet. Boeren kunnen de productie zo niet volhouden. Afnemers weten dit. Maar er is één woord dat bedrijven niet willen horen als er wordt gesproken over een oplossing, en dat is de prijs."

Lees ook: 
'Eerlijke cacaoprijs kan de boer een glimlach bezorgen'
Alle chocola die Tony's maakt moet slaafvrij zijn. Oók de witte


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Door de lage prijs leven boeren in armoede en nemen kinderarbeid en migratie toe

Peter d'Angremond

Er is één woord dat bedrijven niet willen horen als er wordt gesproken over een oplossing, en dat is de prijs

Peter d'Angremond