Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het krachtige, schuldbewuste en handige antwoord van Angela Merkel

Samenleving

Hans de Bruijn

Angela Merkel tijdens haar bezoek in Chemnitz op 16 november 2018. © EPA
Framing

In het Duitse Chemnitz werd eind augustus een man vermoord, waarvoor een Syriër en een Irakees werden gearresteerd. Het leidde tot neo-nazistische rellen.

Angela Merkel bezoekt Chemnitz en gaat in gesprek met de stad. Het bezoek is beladen: Merkel heeft asielzoekers uit Syrië en Irak ruimhartig toegelaten - en daartegen bestaat veel weerstand.

Lees verder na de advertentie

Ze krijgt een lastige vraag. Is haar bezoek niet veel te laat? Drie maanden na de moord en de rellen? Had zij niet eerder moeten komen?

Zal Merkel toegeven of zal ze ontkennen dat ze te laat is?

Je bent benieuwd naar haar antwoord. Zal ze toegeven of zal ze ontkennen dat ze te laat is?

“Ik weet”, zegt ze, “dat ik met mijn opvattingen veel polarisatie oproep” - en daarom wilde ze niet meteen komen, toen de emoties hoog opliepen.

Krachtig, schuldbewust en handig

Het is een bijzonder antwoord. Waarom?

Een. Het is een krachtig antwoord. Het is immers een teken van kracht als je als leider je beperkingen kent - en die kent ze. Haar komst zou alleen maar olie op het vuur zijn geweest.

Twee. Er zit iets van schuldbewustheid in. Ze neemt verantwoordelijkheid voor haar immigratiebeleid. En voor de consequentie ervan: dat ze op het cruciale moment niet in Chemnitz kon zijn.

Drie. Het is ook een handig antwoord. Ze hoeft immers niet toe te geven of te ontkennen dat ze te laat is. Ze reframet de vraag: het gaat er niet om wanneer je als Bondskanselier komt, het gaat erom dat je polarisatie voorkomt. Dát bepaalt het goede moment.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing. Zie ook trouw.nl/framing.

Lees ook:

Chemnitz is geen nazistad, woede is er wel

Het is onrustig in de Duitse stad Chemnitz sinds daar een inwoner werd doodgestoken en twee asielzoekers werden opgepakt. Extreem-rechts grijpt het voorval aan om uit te halen naar alle ‘buitenlanders’.

Deel dit artikel

Zal Merkel toegeven of zal ze ontkennen dat ze te laat is?