Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het is tijd om de zomervakantie binnen te zeilen

Samenleving

Wim Boevink

Het strand van Malaga © Teameister | Flickr
Klein verslag

De wind flauwt af, we zeilen stillere wateren in. Dit gebied heet zomervakantie. Het doemt altijd op rond deze tijd van het jaar. De wegvallende wind, je kunt de zeilen strijken, er gaat weinig meer bewegen, de rest is drijven.

The sea is flat and shining. The flying fish, a gleam of shadow on the brightness of a mirror, make little fountains of sparkling drops when they dip. You sail through a unimaginable silence upon a magic sea. It is a empty desert; and presently the emptiness fills you with a vague foreboding.

Lees verder na de advertentie

Ik pluk de zinnen uit een van de mooiste beschrijvingen die ik ken, niet langer dan een boekpagina. Het is de inleiding tot de verhalenbundel The Trembling of a Leaf (1950) van William Somerset Maugham. The Pacific staat erboven, want het is een inleiding op verhalen uit de Stille Zuidzee.

De glanzende stille zee, de vliegende vissen, hun schaduwflits boven een spiegel. De fonteintjes van waterspatten bij hun duik. En dan: de zee als een lege woestijn, maar een leegte die in je kruipt en die een vaag voorgevoel in je achterlaat.

Het liefst zou ik hier de hele tekst weergeven, die hele boekpagina, het zou goed in een Klein Verslag passen, maar u leest een Nederlandse krant en geen Engelse en aan een literaire vertaling waag ik me niet, want literair vertalen is een bijzonder vak dat ik niet beheers.

Wel heb ik eens de hele tekst met kroontjespen voorin een dagboek geschreven, een dagboek dat ik met enig gewicht 'logboek' noemde omdat het verslag zou doen van een reis en verblijf in Indonesië en de Stille Zuidzee, maar dat is alweer een tijd geleden en zulke gespierde reizen maak ik niet meer.

De zomervakantie breekt aan. In Spanje zal hitte heersen en de stap vertragen

Zomervakantie

Vanavond vertrek ik met gezin naar Zuid-Spanje.

Dan is het even tijd om de zomervakantie binnen te zeilen, of te vliegen in dit geval, tijd om gedesoriënteerd te raken, een wegvallende wind, een haperend kompas, alleen maar woeste leegte. En een opkomend voorgevoel voor de dingen die gaan komen.

Hitte zal er heersen en de stap vertragen; er zal in een donkere kamer na een lichte lunch geslapen worden laat na het middaguur. Er zal schaduw gezocht worden, de schaduw van bomen, en de koelte van hoge, beluikte ruimtes. Verder: strandlakens, factor vijftig, zonnebrillen. De avond is voor het slenteren, het eten van bacalao en sardinas en het drinken uit hoge slanke glazen tot in de nacht.

Mijn dochter, die weinig leest, zoekt een boek om in te verdwijnen - die formulering is van haar. Ook dat is een wegzeilen, de stilte in.

© Wim Boevink

En omdat Malaga de bestemming is, moet ook Ernest Hemingway mee, en diens allerlaatste boek The Dangerous Summer - het verscheen in 1960, een jaar voor zijn zelfgekozen dood. Het documenteert de rivaliteit tussen twee stierenvechters in arena's door heel Spanje, één seizoen, in de zomer van 1959. Malaga was een van de laatste arena's. Hemingway reisde met ze mee, terugkerend naar het onderwerp van zijn debuutroman, nog één keer die grote passie voelend. Life had hem om een reportage van tienduizend woorden gevraagd, hij schreef er 120.000.

Het was oeverloos.

Maar ook een laatste oprichten van een oude schrijver die wist dat hij zijn leven had geleefd,

Met het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen. Eerdere afleveringen vindt u hier.

Deel dit artikel

De zomervakantie breekt aan. In Spanje zal hitte heersen en de stap vertragen