Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gratis interrailpas voor tienduizenden jongeren

Samenleving

Redactie

Een stoomtrein bij het Duitse Schierke. © REUTERS

Gratis Europa ontdekken per trein, op kosten van Brussel. Het lijkt een droom, maar voor twintig- tot dertigduizend 18-jarigen zal dit werkelijkheid worden. 

Deze groep Europese jongeren kan vanaf komende zomer het continent verkennen met een door de EU betaalde interrailpas. De Europese Commissie stelt 12 miljoen euro ter beschikking om dit te realiseren.

Lees verder na de advertentie

De campagne #DiscoverEU moet de jongeren informeren, enthousiast maken voor het interrailen en bijdragen aan het gevoel van een Europese identiteit. Mochten de resultaten positief zijn, dan wordt de proef, die dit jaar begint, in 2020 omgezet in een definitieve regeling.

Het is voor jongeren belangrijk om de veelzijdigheid van Europa te ontdekken

Wie in aanmerking komen voor dit treinavontuur, wordt mogelijk bepaald via een loterij of wedstrijd. Voor jongeren uit Cyprus of Malta wordt geld beschikbaar gesteld om de boot of het vliegtuig naar het vaste land te kunnen pakken.

Volgens Manfred Weber, Europarlementariër en de drijvende kracht achter het Interrailplan, is het voor jongeren belangrijk om de veelzijdigheid van Europa te ontdekken. Zelf reisde hij op 18-jarige leeftijd naar Groot-Brittannië. Weber ervoer op zijn reis hoe het was om Europeaan te zijn en met de gratis interrailpas wil hij deze ervaring doorgeven aan de nieuwe generatie jongeren. Voor hem is dit nog maar het begin, want Weber wil dat alle 18-jarige Europeanen de mogelijkheid hebben om het continent per trein te ontdekken.

Hierop is wel kritiek. Critici berekenden dat de gesubsidieerde interrailpas de EU tussen de 1,1 en 2,6 miljard euro gaat kosten als iedere 18-jarige er een cadeau krijgt.

Deel dit artikel

Het is voor jongeren belangrijk om de veelzijdigheid van Europa te ontdekken