Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gemeentebalies waar je alleen nog kunt pinnen? Slechte zaak, vindt 50Plus

Samenleving

Kirsten Commijs

Betalen met een pinpas is veiliger, maar voor ouderen niet altijd eenvoudiger dan met contant geld. © Hollandse Hoogte / Roel Burgler

Betalen met contant geld is lang niet overal meer mogelijk. De Kamer is bezorgd nu gemeenten meegaan in die trend.  

Wat als iemands banksaldo leeg is of de pincode kwijt? 50Plus maakt zich zorgen. Er zijn winkels en gemeenten waar mensen niet meer met contant geld kunnen betalen. Volgens de ouderenpartij is een cashloze maatschappij een gevaar voor kwetsbare groepen, onder wie ouderen, laaggeletterden en gehandicapten.

Lees verder na de advertentie

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over deze kwestie. Dat het gebruik van contant geld afneemt, vindt 50Plus zorgwekkend. Kamerlid Martin van Rooijen voelt zich gesteund door De Nederlandse Bank (DNB), die vorig jaar stelde dat papiergeld bruikbaar en bereikbaar moet blijven.

Wat is een wettig betaalmiddel waard als zelfs gemeenten het niet meer accepteren?

Henk Nijboer, Tweede Kamerlid PvdA

Het aantal pinbetalingen neemt al jaren toe. Maar uit cijfers van DNB en Betaalvereniging Nederland blijkt dat afgelopen jaar nog altijd 40 procent van alle transacties met contant geld werd gedaan.

© Sander Soewargana

Makkelijker en veiliger

Winkeliers geven de voorkeur aan pinnen. Dat is makkelijker, maar vooral ook veiliger. Sommige buschauffeurs accepteren om die reden geen contant geld meer. Van Rooijen heeft daar begrip voor. Het probleem, zegt hij, is de overheid. Volgens hem waren er vorig jaar 21 gemeenten met alleen pinautomaten aan het loket. Burgers moeten paspoorten en andere documenten altijd contant kunnen betalen, vindt hij.

De Kamer deelt zijn zorgen. “Wat is een wettig betaalmiddel waard als zelfs gemeenten het niet meer accepteren?”, vraagt Henk Nijboer (PvdA) zich af. “Gemeenten hebben een voorbeeldfunctie”, vindt Michiel Ronnes (CDA). Bij een supermarkt die geen cash accepteert kan de consument nog naar de concurrent stappen, maar voor een paspoort of rijbewijs kan dat niet.

Ook minister Hoekstra van financiën vindt dat gemeenten waar alleen met een pinpas kan worden betaald met een oplossing moeten komen. “Het is belangrijk dat contant geld beschikbaar blijft, zeker voor kwetsbare groepen.” Maar hij ziet ‘nog geen reden tot ingrijpen’.

Van Rooijen is in elk geval blij dat het Zeeuwse ziekenhuis ZorgSaam deze week van het ‘pin-only’-beleid afstapte. Hij hoopt dat gemeenten uit zichzelf zullen volgen.

Lees ook:

De pinpas gaat verdwijnen, betalen doen we straks met tokens en met ons lichaam

De consument went aan contactloos betalen met de bankpas, maar banken en creditcardmaatschappijen kijken al vooruit. Binnenkort kan een ring, horloge, spiegel of koelkast de betaling regelen.

Deel dit artikel

Wat is een wettig betaalmiddel waard als zelfs gemeenten het niet meer accepteren?

Henk Nijboer, Tweede Kamerlid PvdA